udowodnij ze iloczyn bezwzglenie zbieżny
-
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 kwie 2007, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z internetu
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 2 razy
udowodnij ze iloczyn bezwzglenie zbieżny
Witam
Zakładamy że \(\displaystyle{ \sum_{+ \infty }^{n=1}b_{n}}\) jest zbieżny oraz \(\displaystyle{ \sum_{+ \infty }^{n=1}a_{n}}\) jest bezwzględnie zbieżny. Wykaż że \(\displaystyle{ \sum_{+ \infty }^{n=1}a_{n}b_{n}}\) jest bezwzględnie zbieżny.
Czy przy założeniu jedynie zbieżności obu szeegów również otrzymamy szereg zbieżny, podaj przykład kiedy nie.
Wem że musze się oprzeć na Mertensa i Cesaru i iloczynie Cauchyego proszę o ROZWIĄZANIE nie robię tego zadania 10 minut, przejrzałem wszystkie twierdzenia. jak tego dowieść
Zakładamy że \(\displaystyle{ \sum_{+ \infty }^{n=1}b_{n}}\) jest zbieżny oraz \(\displaystyle{ \sum_{+ \infty }^{n=1}a_{n}}\) jest bezwzględnie zbieżny. Wykaż że \(\displaystyle{ \sum_{+ \infty }^{n=1}a_{n}b_{n}}\) jest bezwzględnie zbieżny.
Czy przy założeniu jedynie zbieżności obu szeegów również otrzymamy szereg zbieżny, podaj przykład kiedy nie.
Wem że musze się oprzeć na Mertensa i Cesaru i iloczynie Cauchyego proszę o ROZWIĄZANIE nie robię tego zadania 10 minut, przejrzałem wszystkie twierdzenia. jak tego dowieść
udowodnij ze iloczyn bezwzglenie zbieżny
Czy ktoś wie jak zrobić to zadanie? Również się nad nim męczę i nie wiem jak to zrobić.
udowodnij ze iloczyn bezwzglenie zbieżny
Tez na rozwiązanie będziesz czekała 4 lata czy cos sama wymyslilas?
udowodnij ze iloczyn bezwzglenie zbieżny
Myślałam, że to forum jest po to żeby pomagać innym, kiedy sami nie wiedzą jak coś zrobić, a nie żeby ich krytykować
udowodnij ze iloczyn bezwzglenie zbieżny
Próbowałam w jakiś sposób wykorzystać kryterium Drichleta, ale nie wiem czy to jest chociaż dobry kierunek toku rozumowania.
udowodnij ze iloczyn bezwzglenie zbieżny
W tym kryterium jest mowa o zwykłej zbieżności, nie o zbieżności bezwzględnej
udowodnij ze iloczyn bezwzglenie zbieżny
W takim razie, nie mam już za bardzo pomysłu na to zadanie.
Może jakaś podpowiedź? Jakiego twierdzenia lub kryterium warto by użyć?
Może jakaś podpowiedź? Jakiego twierdzenia lub kryterium warto by użyć?