Granica ciągu z pierwiastkiem

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
huba

Granica ciągu z pierwiastkiem

Post autor: huba »

Mam pytanie jak udowodnic, ze \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \sqrt[n]{n}=1}\) ??

z gory dzieki
huba
Ostatnio zmieniony 27 lut 2017, o 22:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Gregsky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 18 sie 2004, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KRK
Pomógł: 1 raz

Granica ciągu z pierwiastkiem

Post autor: Gregsky »

jest jakieś kryterium na to.Leibnitza albo Cauchy'ego albo Dirichleta,nie pamietam dokladnie ktore.
Pikaczu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 2 paź 2004, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakau
Pomógł: 5 razy

Granica ciągu z pierwiastkiem

Post autor: Pikaczu »

Nie jestem w 100% pewien ale tu w dowodzie trzeba skorzystać z tw. o trzech ciągach i z definicji Heinego granicy.
A kryterium Dirichleta i Leibnitza to chyba było przy zbierzności szeregów, ale Ja teraz za bardzo nie kontaktuje, wiec nie jestem pewien....
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

Granica ciągu z pierwiastkiem

Post autor: g »

mozna tez najpierw dowiesc ze ciag jest ograniczony i monotoniczny, czyli ma granice. i teraz niech
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} n^\frac{1}{n} = g\\
\lim_{n\to\infty} \frac{\ln(n)}{n} = \ln(g)}\)

po lewej mamy zero, czyli \(\displaystyle{ 0 = \ln(g)}\), czyli \(\displaystyle{ g=1}\)
Ostatnio zmieniony 27 lut 2017, o 22:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ