Oblicz granicę ciągu ( o ile istnieje)
a)
\(\displaystyle{ a_n=5\cdot 3^{2n} - \frac{1}{4}\cdot 9^n +7}\)
b)
\(\displaystyle{ a_n=\frac{1}{\sqrt{n^2+1}}+\frac{1}{\sqrt{n^2+2}} + ... + \frac{1}{\sqrt{n^2+n}}}\)
c)
\(\displaystyle{ a_n=\frac{1}{2}n \cdot cosn^3 - \frac{3n}{6n+1}}\)
granice ciągu, pierwiastki, potęgi, cosinusy
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
granice ciągu, pierwiastki, potęgi, cosinusy
Wskazówki:
a)\(\displaystyle{ 3^{2n}=9^{n}}\)
b)Twierdzenie o 3 ciągach : np. szacowanie z góry \(\displaystyle{ n \cdot \frac{1}{\sqrt{n^2+1}}}\) z dołu szacujesz analogicznie
a)\(\displaystyle{ 3^{2n}=9^{n}}\)
b)Twierdzenie o 3 ciągach : np. szacowanie z góry \(\displaystyle{ n \cdot \frac{1}{\sqrt{n^2+1}}}\) z dołu szacujesz analogicznie
Ostatnio zmieniony 20 paź 2009, o 18:20 przez Kamil_B, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
granice ciągu, pierwiastki, potęgi, cosinusy
Z dołu szacuj przez \(\displaystyle{ n \cdot \frac{1}{\sqrt{n^2+n}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 19 paź 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 19 razy
granice ciągu, pierwiastki, potęgi, cosinusy
czy możesz bardziej rozwinąć przykład a?Kamil_B pisze:Wskazówki:
a)\(\displaystyle{ 3^{2n}=9^{n}}\)
b)Twierdzenie o 3 ciągach : np. szacowanie z góry \(\displaystyle{ n \cdot \frac{1}{\sqrt{n^2+1}}}\) z dołu szacujesz analogicznie
bo to co napisałeś, to na to również wpadłam, tylko nie wiem co zrobić z tym końcowym...
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 28 mar 2008, o 09:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 121 razy
granice ciągu, pierwiastki, potęgi, cosinusy
b)
\(\displaystyle{ a_n=\frac{1}{\sqrt{n^2+1}}+\frac{1}{\sqrt{n^2+2}} + ... + \frac{1}{\sqrt{n^2+n}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{n^2+n}}+\frac{1}{\sqrt{n^2+n}} + ... + \frac{1}{\sqrt{n^2+n}} \le a_{n} \le \frac{1}{\sqrt{n^2+1}}+\frac{1}{\sqrt{n^2+1}} + ... + \frac{1}{\sqrt{n^2+1}}}\)
\(\displaystyle{ n \cdot \frac{1}{\sqrt{n^2+n}} \le a_{n} \le n \cdot \frac{1}{\sqrt{n^2+1}}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \left ( n \cdot \frac{1}{\sqrt{n^2+n}} \right) = \lim_{n \to \infty} \left ( \frac{1}{\sqrt{1+\frac{1}{n}}} \right) = 1}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \left ( n \cdot \frac{1}{\sqrt{n^2+1}} \right) = \lim_{n \to \infty} \left ( \frac{1}{\sqrt{1+\frac{1}{n^{2}}}} \right) = 1}\)
Zatem \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} a_{n} = 1}\)
\(\displaystyle{ a_n=\frac{1}{\sqrt{n^2+1}}+\frac{1}{\sqrt{n^2+2}} + ... + \frac{1}{\sqrt{n^2+n}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{n^2+n}}+\frac{1}{\sqrt{n^2+n}} + ... + \frac{1}{\sqrt{n^2+n}} \le a_{n} \le \frac{1}{\sqrt{n^2+1}}+\frac{1}{\sqrt{n^2+1}} + ... + \frac{1}{\sqrt{n^2+1}}}\)
\(\displaystyle{ n \cdot \frac{1}{\sqrt{n^2+n}} \le a_{n} \le n \cdot \frac{1}{\sqrt{n^2+1}}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \left ( n \cdot \frac{1}{\sqrt{n^2+n}} \right) = \lim_{n \to \infty} \left ( \frac{1}{\sqrt{1+\frac{1}{n}}} \right) = 1}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \left ( n \cdot \frac{1}{\sqrt{n^2+1}} \right) = \lim_{n \to \infty} \left ( \frac{1}{\sqrt{1+\frac{1}{n^{2}}}} \right) = 1}\)
Zatem \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} a_{n} = 1}\)