granica pewnego ciagu...
granica pewnego ciagu...
Panowie, i Panie.. wiem ze proste dla was
jak obliczamy taką granice?
a moze nie istnieje? (polecenie oblicz granice lub uzasadnij ze nie istnieje)
lim przy n dozacym do nieskonczonosci wyrazenia:
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{n^2+1}} + \frac{1}{\sqrt{n^2+2}} + ... + \frac{1}{\sqrt{n^2+n}}}\)
Proszę o pomoc?
jak obliczamy taką granice?
a moze nie istnieje? (polecenie oblicz granice lub uzasadnij ze nie istnieje)
lim przy n dozacym do nieskonczonosci wyrazenia:
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{n^2+1}} + \frac{1}{\sqrt{n^2+2}} + ... + \frac{1}{\sqrt{n^2+n}}}\)
Proszę o pomoc?
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
granica pewnego ciagu...
\(\displaystyle{ \lim_{n \longrightarrow\inft}\frac{1}{\sqrt{n^{2}+n}}=0}\)
Trzeba zauwazyc ze w mianowniku beda sie pojawiac coraz to wieksze liczby.
Trzeba zauwazyc ze w mianowniku beda sie pojawiac coraz to wieksze liczby.
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
granica pewnego ciagu...
Podpowiem że jest to szereg rozbieżny, tak więc spróbuj znaleźć minorantę rozbieżną a później z kryterium porównawczego, nie chce Ci psuć zabawy więc nie bede jej pisał: )
Jakbyś miał dalej kłopoty z rozwiązaniem to pisz.
Jakbyś miał dalej kłopoty z rozwiązaniem to pisz.
granica pewnego ciagu...
gdzies tu widzialem link ze skanemLecHu pisze:\(\displaystyle{ \lim_{n \longrightarrow\inft}\frac{1}{\sqrt{n^{2}+n}}=0}\)
Trzeba zauwazyc ze w mianowniku beda sie pojawiac coraz to wieksze liczby.
ksiazki
Kod: Zaznacz cały
http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon15/mon1501.pdf
tam jest to zadanie tylko w formie "wykaz ze (*) jest zbiezny do 1"
(gwiazdka to ciag o ktorym mowimy).
wiec cosik nie bardzo zero
[ Dodano: Pią Sty 06, 2006 7:34 pm ]
yy ale to ma byc kolokwium z rzeczy ktore mialem ;] a minorant nie mialemdrizzt pisze:Podpowiem że jest to szereg rozbieżny, tak więc spróbuj znaleźć minorantę rozbieżną a później z kryterium porównawczego, nie chce Ci psuć zabawy więc nie bede jej pisał: )
Jakbyś miał dalej kłopoty z rozwiązaniem to pisz.
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 30 kwie 2005, o 00:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4 razy
granica pewnego ciagu...
n-ty wyraz tego ciągu składa sie z sumy n wyrazów. Przyjmując następujące oznaczenia
\(\displaystyle{ a_{n}=\frac{1}{\sqrt{n^2}}+\frac{1}{\sqrt{n^2}}+\frac{1}{\sqrt{n^2}}+\frac{1}{\sqrt{n^2}}+.....+\frac{1}{\sqrt{n^2}}}\) tu też n-ty wyraz ciągu składa sie z sumy n wyrazów
\(\displaystyle{ b_{n}=\frac{1}{\sqrt{n^2+n}}+\frac{1}{\sqrt{n^2+n}}+\frac{1}{\sqrt{n^2+n}}+....\frac{1}{\sqrt{n^2+n}}}\) tu tak samo.
Teraz wystarczy skorzystać z tw o 3 ciągach, powinieneś dac rade bez problemu.
\(\displaystyle{ a_{n}=\frac{1}{\sqrt{n^2}}+\frac{1}{\sqrt{n^2}}+\frac{1}{\sqrt{n^2}}+\frac{1}{\sqrt{n^2}}+.....+\frac{1}{\sqrt{n^2}}}\) tu też n-ty wyraz ciągu składa sie z sumy n wyrazów
\(\displaystyle{ b_{n}=\frac{1}{\sqrt{n^2+n}}+\frac{1}{\sqrt{n^2+n}}+\frac{1}{\sqrt{n^2+n}}+....\frac{1}{\sqrt{n^2+n}}}\) tu tak samo.
Teraz wystarczy skorzystać z tw o 3 ciągach, powinieneś dac rade bez problemu.
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
granica pewnego ciagu...
Kryteria zbieżności napewno miałeś, co najwyżej szukałeś minorant ale nie wiedziałeś że sie tak nazywają: )
Zgodnie z kryterium porównawczym:
0
Zgodnie z kryterium porównawczym:
0
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 30 kwie 2005, o 00:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4 razy
granica pewnego ciagu...
drizzt przeczytaj sobie na spokojnie ten przykład to zrozumiesz jak mogło wyjść jeden, przeczytaj sobie tez mojego posta, tam masz rozwiązanie, które pokazuje że wychodzi 1.
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
granica pewnego ciagu...
to tu jest jakis szereg? ja patrze, a zacholere sie go dopatrzyc nie moge...
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
granica pewnego ciagu...
Mi wyrażenie:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}\frac{1}{\sqrt{n^2+1}} + \frac{1}{\sqrt{n^2+2}} + ... + \frac{1}{\sqrt{n^2+n}}}\)
Jednoznacznie sie skojarzyło z:
\(\displaystyle{ S_{n}=(\frac{1}{\sqrt{n^2+1}} + \frac{1}{\sqrt{n^2+2}} + ... + \frac{1}{\sqrt{n^2+n}})}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}S_{n}}\)
a więc...
\(\displaystyle{ \sum^{\infty}_{n=1} \frac{1}{\sqrt{n^2+n}}}\)
...mamy powyżej szereg.
No ale skoro mówicie, że tak nie jest...
Śpiący już jestem, jutro to przemyślę jeszcze.
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}\frac{1}{\sqrt{n^2+1}} + \frac{1}{\sqrt{n^2+2}} + ... + \frac{1}{\sqrt{n^2+n}}}\)
Jednoznacznie sie skojarzyło z:
\(\displaystyle{ S_{n}=(\frac{1}{\sqrt{n^2+1}} + \frac{1}{\sqrt{n^2+2}} + ... + \frac{1}{\sqrt{n^2+n}})}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}S_{n}}\)
a więc...
\(\displaystyle{ \sum^{\infty}_{n=1} \frac{1}{\sqrt{n^2+n}}}\)
...mamy powyżej szereg.
No ale skoro mówicie, że tak nie jest...
Śpiący już jestem, jutro to przemyślę jeszcze.
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 14 sie 2004, o 19:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mathland
- Podziękował: 2 razy
granica pewnego ciagu...
Jeżeli chcesz zobaczyć szereg, to, wydaje mi się, że powinien on wyglądać następująco:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}\frac{1}{\sqrt{n^2+1}} + \frac{1}{\sqrt{n^2+2}} + ... + \frac{1}{\sqrt{n^2+n}}}\) = \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}\sum^{n}_{k=1} \frac{1}{\sqrt{n^2+k}}}\)
Choć i tak nie pozbyliśmy się znaku granicy:(
No ale wszystkiego mieć nie można
No a przynajmniej ja nie wiem jakby to zrobić bez "lim"
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}\frac{1}{\sqrt{n^2+1}} + \frac{1}{\sqrt{n^2+2}} + ... + \frac{1}{\sqrt{n^2+n}}}\) = \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}\sum^{n}_{k=1} \frac{1}{\sqrt{n^2+k}}}\)
Choć i tak nie pozbyliśmy się znaku granicy:(
No ale wszystkiego mieć nie można
No a przynajmniej ja nie wiem jakby to zrobić bez "lim"
Pozdrawiam
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
granica pewnego ciagu...
Sprawdź sobie wskaźniki tej ostatniej sumy. Czy to nie jest normalna suma ciągu...? Popraw.eżeli chcesz zobaczyć szereg
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 14 sie 2004, o 19:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mathland
- Podziękował: 2 razy
granica pewnego ciagu...
No tak
Raczej: "Jeżeli chcesz zobaczyć \(\displaystyle{ \sum}\)"
Sam zapisalem sume i powiedzialem: szereg...ehhh...
Pozdrawiam
Raczej: "Jeżeli chcesz zobaczyć \(\displaystyle{ \sum}\)"
Sam zapisalem sume i powiedzialem: szereg...ehhh...
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 11 sty 2006, o 23:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 4 razy
granica pewnego ciagu...
to ja dorzuce moje trzy grosze :]
\(\displaystyle{ \lim_{n\to{\infty}}(\frac{1}{sqrt{n^{2}+1}}+\frac{1}{sqrt{n^{2}+2}}+\cdots+\frac{1}{sqrt{n^{2}+n}})=}\)
\(\displaystyle{ =\lim_{n\to{\infty}}(\frac{1}{n sqrt{1+\frac{1}{n^{2}}}}+\frac{1}{n sqrt{1+\frac{2}{n^{2}}}}+\cdots+\frac{1}{n sqrt{1+\frac{1}{n}}})=}\)
\(\displaystyle{ =\lim_{n\to{\infty}}\frac{1}{n}(\frac{1}{sqrt{1+\frac{1}{n^{2}}}}+\frac{1}{sqrt{1+\frac{2}{n^{2}}}}+\cdots+\frac{1}{sqrt{1+\frac{1}{n}}})=}\)
teraz w nawiasie mamy sume jedynek ktorych jest zdaje sie n-razy
zatem otrzymujemy
\(\displaystyle{ =\lim_{n\to{\infty}}\frac{n}{n}=1}\)
hmmmm no chyba ze moje rozumowanie jest zle :] zwlaszcza ze juz pozno
\(\displaystyle{ \lim_{n\to{\infty}}(\frac{1}{sqrt{n^{2}+1}}+\frac{1}{sqrt{n^{2}+2}}+\cdots+\frac{1}{sqrt{n^{2}+n}})=}\)
\(\displaystyle{ =\lim_{n\to{\infty}}(\frac{1}{n sqrt{1+\frac{1}{n^{2}}}}+\frac{1}{n sqrt{1+\frac{2}{n^{2}}}}+\cdots+\frac{1}{n sqrt{1+\frac{1}{n}}})=}\)
\(\displaystyle{ =\lim_{n\to{\infty}}\frac{1}{n}(\frac{1}{sqrt{1+\frac{1}{n^{2}}}}+\frac{1}{sqrt{1+\frac{2}{n^{2}}}}+\cdots+\frac{1}{sqrt{1+\frac{1}{n}}})=}\)
teraz w nawiasie mamy sume jedynek ktorych jest zdaje sie n-razy
zatem otrzymujemy
\(\displaystyle{ =\lim_{n\to{\infty}}\frac{n}{n}=1}\)
hmmmm no chyba ze moje rozumowanie jest zle :] zwlaszcza ze juz pozno