Szeregi - zbieżność
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 8 gru 2008, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: okolice Krakowa
- Podziękował: 27 razy
Szeregi - zbieżność
1. \(\displaystyle{ \sum_{ n=1 }^{ \infty } \sqrt[n]{\frac{1}{n^{n+1}}}}\)
2. \(\displaystyle{ \sum_{ n=1 }^{ \infty } (\sin(\frac{1}{n})*\cos(\frac{1}{n}))}\)
2. \(\displaystyle{ \sum_{ n=1 }^{ \infty } (\sin(\frac{1}{n})*\tg(\frac{1}{n}))}\)
4. \(\displaystyle{ \sum_{ n=1 }^{ \infty } (n^2 sin\frac{2}{n} \tg\frac{5}{n})}\)
Ogólnie zastanawiałem się nad kryterium porównawczym do zadań 2,3,4 ale dokładnie do czego porównać nie mam pojęcia. W zadaniu 1 porównałem do \(\displaystyle{ \frac{1}{n}}\) i wyszło mi że szereg jest zbieżny, ale wg. odpowiedzi powinien być rozbieżny.
Dzięki z góry.
2. \(\displaystyle{ \sum_{ n=1 }^{ \infty } (\sin(\frac{1}{n})*\cos(\frac{1}{n}))}\)
2. \(\displaystyle{ \sum_{ n=1 }^{ \infty } (\sin(\frac{1}{n})*\tg(\frac{1}{n}))}\)
4. \(\displaystyle{ \sum_{ n=1 }^{ \infty } (n^2 sin\frac{2}{n} \tg\frac{5}{n})}\)
Ogólnie zastanawiałem się nad kryterium porównawczym do zadań 2,3,4 ale dokładnie do czego porównać nie mam pojęcia. W zadaniu 1 porównałem do \(\displaystyle{ \frac{1}{n}}\) i wyszło mi że szereg jest zbieżny, ale wg. odpowiedzi powinien być rozbieżny.
Dzięki z góry.
- msx100
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 29 sie 2007, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: RP
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 51 razy
Szeregi - zbieżność
hey! w przykladnie a) szereg jest rozbiezny, bo:
\(\displaystyle{ a_n = \sqrt[n]{\frac{1}{n^{n+1}}} = \frac{1}{n\sqrt[n]{n}}}\)
teraz wiemy, ze \(\displaystyle{ \sqrt[n]{n} \to 1}\) dla duzych n. Wiec liczbe jeden mozeby obrac za gore ograniczenie \(\displaystyle{ \sqrt[n]{n}}\).
Zatem: \(\displaystyle{ n \cdot \sqrt[n]{n} \le n \cdot 1 \Leftrightarrow \frac{1}{n \cdot \sqrt[n]{n}} \ge \frac{1}{n}}\)
Wiemy, ze szereg o wyrazach 1/n jest rozbiezny, zatem z kryterium porownawczego nasz szreg tez jest rozbiezny.
\(\displaystyle{ a_n = \sqrt[n]{\frac{1}{n^{n+1}}} = \frac{1}{n\sqrt[n]{n}}}\)
teraz wiemy, ze \(\displaystyle{ \sqrt[n]{n} \to 1}\) dla duzych n. Wiec liczbe jeden mozeby obrac za gore ograniczenie \(\displaystyle{ \sqrt[n]{n}}\).
Zatem: \(\displaystyle{ n \cdot \sqrt[n]{n} \le n \cdot 1 \Leftrightarrow \frac{1}{n \cdot \sqrt[n]{n}} \ge \frac{1}{n}}\)
Wiemy, ze szereg o wyrazach 1/n jest rozbiezny, zatem z kryterium porownawczego nasz szreg tez jest rozbiezny.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Szeregi - zbieżność
Noo \(\displaystyle{ \sqrt[n]{n}}\) zmierza do 1, ale z góry, więc takie szacowanie nie jest prawdziwe, z zagęszczeniowego zdaje się wychodzi. A wsio inne najlepiej z ilorazowego.
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 8 gru 2008, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: okolice Krakowa
- Podziękował: 27 razy
Szeregi - zbieżność
Mógłbym prosić o najdokładniejsze rozwiązanie chociaż jednego z tych szeregów z kryterium ilorazowego?Lorek pisze:Noo \(\displaystyle{ \sqrt[n]{n}}\) zmierza do 1, ale z góry, więc takie szacowanie nie jest prawdziwe, z zagęszczeniowego zdaje się wychodzi. A wsio inne najlepiej z ilorazowego.
- msx100
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 29 sie 2007, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: RP
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 51 razy
Szeregi - zbieżność
nie dobra.. musze sie poprawic i potem pojde.
ja proponuje kryterium graniczne
niech \(\displaystyle{ a_n = \frac{1}{n \sqrt[n]{n}} >0 \ \ b_n = \frac{1}{n} > 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{a_n}{b_n} = \frac{1}{\sqrt[n]{n}} \to 1 \in (0, \infty)}\)
kryterium to mowi, ze szeregi o wyrazach \(\displaystyle{ a_n}\) i \(\displaystyle{ b_n}\) sa rownoczesnie zbiezne lub rozbiezne. Dla naszego obranego szregu o wyrazach \(\displaystyle{ b_n = \frac{1}{n}}\) wynika rozbieznos szregu o wyrazach \(\displaystyle{ a_n}\)
...
teraz juz ide
ja proponuje kryterium graniczne
niech \(\displaystyle{ a_n = \frac{1}{n \sqrt[n]{n}} >0 \ \ b_n = \frac{1}{n} > 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{a_n}{b_n} = \frac{1}{\sqrt[n]{n}} \to 1 \in (0, \infty)}\)
kryterium to mowi, ze szeregi o wyrazach \(\displaystyle{ a_n}\) i \(\displaystyle{ b_n}\) sa rownoczesnie zbiezne lub rozbiezne. Dla naszego obranego szregu o wyrazach \(\displaystyle{ b_n = \frac{1}{n}}\) wynika rozbieznos szregu o wyrazach \(\displaystyle{ a_n}\)
...
teraz juz ide
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
Szeregi - zbieżność
2.
\(\displaystyle{ \sum^{\infty}_{n=1} \sin \frac1n \cos \frac1n=\frac12 \sum^{\infty}_{n=1} \sin \frac2n}\)
A to jak wiemy jest rozbieżne
\(\displaystyle{ \sum^{\infty}_{n=1} \sin \frac1n \cos \frac1n=\frac12 \sum^{\infty}_{n=1} \sin \frac2n}\)
A to jak wiemy jest rozbieżne
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 8 gru 2008, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: okolice Krakowa
- Podziękował: 27 razy
Szeregi - zbieżność
hm... a z jakiej tożsamości skorzystałes przekształcając sin*cos na sin?setch pisze:2.
\(\displaystyle{ \sum^{\infty}_{n=1} \sin \frac1n \cos \frac1n=\frac12 \sum^{\infty}_{n=1} \sin \frac2n}\)
A to jak wiemy jest rozbieżne
edit: z tego, tak? \(\displaystyle{ \sin (2 x) = 2 \sin x \cdot \cos x \,}\)
prosiłbym jeszcze o rozwiązanie następnego szeregu gdzie mamy tg, bo tam ma wyjść zbieżność znowuż, dziękuję
edit2: i w ogóle skąd wiadomo że szereg \(\displaystyle{ \sin(\frac{2}{n})}\) jest rozbieżny
edit3: hm.. ale dobra zrobiłęm to z tego iloczynowego, czyli obliczyłem granicę \(\displaystyle{ a_n/b_n}\) wyszło 0 tylko co dalej czy mogę wnioskować wg. tego co znazłem w wiki nt. tego kryterium że skoro granica \(\displaystyle{ a_n/b_n}\) nie zawiera się w przedziale tam podanym oraz podane niżej warunki nie obowiązują (bo to drugi szereg nie jest zbieżny) to szereg wyjściowy jest rozbieżny?
może coś poplątałem ale mam nadzieję że ktoś zrozumie...
Ostatnio zmieniony 30 sty 2009, o 14:46 przez pc, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Szeregi - zbieżność
Np z ilorazowego, czyli podobnie jak to zrobił msx100, albo z nierówności
\(\displaystyle{ \frac{2}{\pi}x\le \sin x}\) dla \(\displaystyle{ x\in (0,\frac{\pi}{2})}\)
A dla tangensa to ilorazowe i znane granice A ostatni nie spełnia warunku koniecznego (ma coś wspólnego z ilorazowym z 3).
\(\displaystyle{ \frac{2}{\pi}x\le \sin x}\) dla \(\displaystyle{ x\in (0,\frac{\pi}{2})}\)
A dla tangensa to ilorazowe i znane granice A ostatni nie spełnia warunku koniecznego (ma coś wspólnego z ilorazowym z 3).
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 8 gru 2008, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: okolice Krakowa
- Podziękował: 27 razy
Szeregi - zbieżność
czyli jeśli chodzi o przykład z tangensem granica ilorazu mi wyszla 1, natomiast granica tg(1/n) wynosi 0, czyli jest to szereg zbieżny, dlatego możemy wnioskować że nasz początkowy iloczyn jest zbieżny, tak?
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Szeregi - zbieżność
Ee, znaczy takie coś mi chodziło
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}\frac{\sin\frac{1}{n}\tan\frac{1}{n}}{\frac{1}{n^2}}=1}\)
a że to na dole jest zbieżne, to to u góry też.
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}\frac{\sin\frac{1}{n}\tan\frac{1}{n}}{\frac{1}{n^2}}=1}\)
a że to na dole jest zbieżne, to to u góry też.