zbiór i dziedzina
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 3 sty 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Iława
- Podziękował: 4 razy
zbiór i dziedzina
Zbiór \(\displaystyle{ D_{f}}\) jest dziedziną funkcji \(\displaystyle{ f_{(x)}=\sqrt{-x^{2}+2x+15}}\), zaś zbiór \(\displaystyle{ D_{g}}\) jest dziedziną funkcji \(\displaystyle{ g_{(x)}=\frac{1}{\sqrt{2x-4}}}\). Wyznacz zbiór \(\displaystyle{ D_{f}-D_{g}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 807
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 181 razy
zbiór i dziedzina
D_f :
\(\displaystyle{ -x^2+2x+15 0 x }\)
\(\displaystyle{ D_f = }\)
D_g:
\(\displaystyle{ 2x-4 > 0 \Leftrightarrow x>2 D_g = (2, + )}\)
\(\displaystyle{ D_f - D_g = }\)
\(\displaystyle{ -x^2+2x+15 0 x }\)
\(\displaystyle{ D_f = }\)
D_g:
\(\displaystyle{ 2x-4 > 0 \Leftrightarrow x>2 D_g = (2, + )}\)
\(\displaystyle{ D_f - D_g = }\)
Ostatnio zmieniony 3 sty 2009, o 20:10 przez Tomek_Z, łącznie zmieniany 1 raz.