Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
-
alchemic
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 19 paź 2008, o 17:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dokąd?
- Podziękował: 2 razy
Post
autor: alchemic » 10 gru 2008, o 17:47
Rozważmy zbiór wszystkich prostokątów wpisanych w dany trójkąt ostrokątny ABC tak, że jeden z boków każdego z nich jest zawarty w podstawie AB danego trójkąta. Oblicz długość boków tego prostokąta, który ma największe pole jeśli bok |AB|=a i wysokość |CD|=h.
Mam problem z wyznaczeniem zmiennej do ułożenia równania, żę pochodną obliczyć :/
-
anna_
- Użytkownik

- Posty: 16293
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 3233 razy
Post
autor: anna_ » 10 gru 2008, o 18:53
Z podobieństwa trójkątów
\(\displaystyle{ \frac{h-y}{x} = \frac{h}{a}}\)