ilosc rozwiazan rownania w zaleznoci od parametru m

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
olenkaaaaa999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 25 lis 2008, o 22:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zabrze
Podziękował: 2 razy

ilosc rozwiazan rownania w zaleznoci od parametru m

Post autor: olenkaaaaa999 »

Witam!Prosze o pomoc w 2 zadaniach z ktorymi mam problem:

1.okresl ilosc rozw. rownania w zaleznoci od parametru m
\(\displaystyle{ \left| x-2 \right| -1=m}\)

2.Dla jakich k rownanie \(\displaystyle{ - ft|x+3 \right|=k}\) ma dwa pierwsiastki ujemne?
Tomek_Z
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 807
Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 181 razy

ilosc rozwiazan rownania w zaleznoci od parametru m

Post autor: Tomek_Z »

Narysuj sobie najpierw wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x) = |x-2|-1}\) i z niego odczytaj ile punktów wspólnych mają z nim proste \(\displaystyle{ y=m}\) w zalezności od tego m.
ODPOWIEDZ