Wykazać, że f jest rożnowartościowe i wyznaczyć f odwrotną:
\(\displaystyle{ y=-4 \sqrt{x} +4}\)
wyznaczyć f odwrotną
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
wyznaczyć f odwrotną
\(\displaystyle{ y_1=y_2 -4\sqrt{x_1}+4=-4\sqrt{x_2}+4 \sqrt{x_1}=\sqrt{x_2} x_1=x_2 \\
x=-4\sqrt{y}+4 \\
\sqrt{y}=\frac{4-x}{4} \\
y=\left(\frac{4-x}{4}\right)^2}\)
x=-4\sqrt{y}+4 \\
\sqrt{y}=\frac{4-x}{4} \\
y=\left(\frac{4-x}{4}\right)^2}\)