funkcja spełniajaca warunek

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

funkcja spełniajaca warunek

Post autor: robin5hood »

Wyznaczyć wszystkie funkcje \(\displaystyle{ f:R\rightarrow R}\) spełniające dla dowolnego \(\displaystyle{ x\in R}\) równanie:
\(\displaystyle{ 2f(x+1)+f(-x)=x+1}\)
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

funkcja spełniajaca warunek

Post autor: luka52 »

\(\displaystyle{ 2 f(x+1) + f(-x) = x+1}\)
dla x=-x-1:
\(\displaystyle{ 2 f(-x) + f(x+1) = - x}\)
stąd:
\(\displaystyle{ -3 f(-x) = 3x + 1 \iff f(-x) = -x - \frac{1}{3} \iff f(x) = x - \frac{1}{3}}\)
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

funkcja spełniajaca warunek

Post autor: mat1989 »

luka52, mógłbyś wytłumaczyć rozwiązanie ?:)
bullay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 236
Rejestracja: 24 lis 2006, o 22:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: -----
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 26 razy

funkcja spełniajaca warunek

Post autor: bullay »

Dla funkcji \(\displaystyle{ 2f(x+1)+f(-x)=x+1}\) (*) podstawiasz sobie za \(\displaystyle{ x}\): \(\displaystyle{ -x-1}\)
Wtedy otrzymujesz: \(\displaystyle{ 2 f(-x) + f(x+1) = - x}\) (**)
Mnozysz to co otrzymales razy 2 i odejmujesz stronami 2 rownania (*) i (**). Otrzymujesz wtedy:
\(\displaystyle{ -3 f(-x) = 3x + 1 \iff f(-x) = -x - \frac{1}{3} \iff f(x) = x - \frac{1}{3}}\)
ODPOWIEDZ