1) \(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{ x^{3}-5x^{2}+3x+9}}\)
2) \(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{\sqrt{18x^{3}-3x^{2}-4x+1}}}\)
Wyznacz dziedzinę funkcji
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 6 wrz 2007, o 19:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: B-stok
- Podziękował: 12 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji
Sam wynik mało mnie interesuje ;] Kombinowałem na różne sposoby ale coś nie idzie :
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji
1.
\(\displaystyle{ x^{3}-5x^{2}+3x+9 \geqslant 0}\)
2.
\(\displaystyle{ 18x^{3}-3x^{2}-4x+1 >0}\)
rozwiązujesz takie nierówności
\(\displaystyle{ x^{3}-5x^{2}+3x+9 \geqslant 0}\)
2.
\(\displaystyle{ 18x^{3}-3x^{2}-4x+1 >0}\)
rozwiązujesz takie nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 6 wrz 2007, o 19:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: B-stok
- Podziękował: 12 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji
Wiem, że trzeba ułożyć takie nierówności ;p Problem mam ze znalezieniem pierwiastków.
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 17:26
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
Wyznacz dziedzinę funkcji
to równianie dzieli się przez \(\displaystyle{ x+1}\) bo jak sobie podstawisz za \(\displaystyle{ x=-1}\) to wyjdzie 0. No i następnie z dzielenia wychodzi \(\displaystyle{ x^x-6x+9}\) no i z tego wyliczasz już pierwiastki. Wychodzi tylkoj jeden \(\displaystyle{ =3}\) a drugi to ten -1