Witam.
Mam problem z zadaniem.
Rownanie (x-a)^2 + (y+2a)^2 = a+4 ma dokladnie jedno rozwiazanie. Znajdz to rozwiazanie?
Z gory dzieki. Pzdr.
Równanie
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
Równanie
Proste... lewa strona równania jest zawsze nieujemna. Stąd:
1. dla a+40 jest to równanie okręgu o środku w (a,-2a) i promieniu √(a+4);
3. dla a+4=0 mamy jedyne rozwiązanie: x=a i y=-2a...
Pozdrawiam...
1. dla a+40 jest to równanie okręgu o środku w (a,-2a) i promieniu √(a+4);
3. dla a+4=0 mamy jedyne rozwiązanie: x=a i y=-2a...
Pozdrawiam...