styczna do wykresu

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
Simong
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieliczka
Podziękował: 170 razy
Pomógł: 7 razy

styczna do wykresu

Post autor: Simong »

czy styczna do wykr. y=x�+2

w punkcie P(1,3)



to ... no włąśnie jak to zrobić? obliczyłem lim gdzie h -->0 i wychodzi 0/0
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

styczna do wykresu

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ f'(x)=3x^2\\
y=ax+b\\
a=f'(x_0)=3(1)^2=3\\
y=3x+b\\
3=3+b\\
b=0\\
y=3x}\)



Nie wiem czy o to chodzilo, ale... POZDRO
ODPOWIEDZ