Zadanie z wyznaczania dziedziny funkcji

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
falagi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 9 lut 2022, o 02:17
Płeć: Mężczyzna
wiek: 26

Zadanie z wyznaczania dziedziny funkcji

Post autor: falagi »

Cześć

Rozwiązuję zadania dot.wyznaczania dziedziny funkcji. Chciałbym zapytać o poprawność moich wyników i toku rozumowania.

Przykład:

\(\displaystyle{ \arcsin\frac{4x+1}{3}+\frac{1}{\arctan(x^2+4x+3)}}\)

Mamy kilka założeń:

Zał1:

\(\displaystyle{ \arctan(x^2 - 4x + 3) \neq 0}\)

Obliczyłem deltę oraz x1, x2, wyszło x1 = 1 oraz x2 = 3, zatem tutaj mamy warunek, że dziedziną jest zbiór liczb rzeczywistych bez 1 oraz bez 3.

Zał2:

\(\displaystyle{ -1 \le \frac{4x+11}{3}}\)

Wychodzi mi:

\(\displaystyle{ -1 \le x}\)
oraz
\(\displaystyle{ x \le \frac{1}{2}}\)

Zatem część wspólna tych wyników to \(\displaystyle{ (-1 ; \frac{1}{2}>}\)

Czy to jest poprawnie zinterpretowane?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22222
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: Zadanie z wyznaczania dziedziny funkcji

Post autor: a4karo »

Pierwsza część jest ok, druga jest niekompletna i rachunki też Ci nie wyszły
ODPOWIEDZ