Wyznaczenie dziedzin naturalnych funkcji

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
Szybki Tapczan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 23 sty 2022, o 15:06
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21

Wyznaczenie dziedzin naturalnych funkcji

Post autor: Szybki Tapczan »

Dzień Dobry!

Mam parę funkcji, gdzie muszę określić dziedzinę naturalną funkcji! Jeśli ktoś ma chwilę wolną i wie jak to zrobić, to prosiłbym o pomoc! Z góry dziękuję!
1.) \(\displaystyle{ f(x) = \arcsin(2x − 3),}\)

2.) \(\displaystyle{ g(x) = \arccos(x^{2}),}\)

3.) \(\displaystyle{ h(x) = \arctg\left( \frac{ 3^{x} }{x-2} \right) .}\)
Ostatnio zmieniony 23 sty 2022, o 15:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Wyznaczenie dziedzin naturalnych funkcji

Post autor: Jan Kraszewski »

A jaki masz problem z ich wyznaczeniem?

JK
Szybki Tapczan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 23 sty 2022, o 15:06
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21

Re: Wyznaczenie dziedzin naturalnych funkcji

Post autor: Szybki Tapczan »

Mam problem z znalezieniem punktów, w których się znajdują, a nie potrafię znaleźć wzoru by samemu sobie z tym poradzić.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Wyznaczenie dziedzin naturalnych funkcji

Post autor: Jan Kraszewski »

Szybki Tapczan pisze: 23 sty 2022, o 17:31 Mam problem z znalezieniem punktów, w których się znajdują,
Nie rozumiem tego zdania. Dziedziny nie "znajdują się w punktach".

Zacznij od poznania definicji funkcji arcus sinus, arcus cosinus i arcus tangens. Wtedy będziesz wiedział, jakie ew. ograniczenia muszą spełniać ich dziedziny. No i powinieneś wiedzieć, że nie należy dzielić przez zero.

JK
ODPOWIEDZ