Wykres odwrotności pierwiastka z x

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
ewap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 23 gru 2021, o 11:21
Płeć: Kobieta
wiek: 23
Podziękował: 36 razy

Wykres odwrotności pierwiastka z x

Post autor: ewap »

Dobry wieczor,

Mam takie pytanie, pewnie podstawowe, ale potwierdzenie lub zanegowanie bardzo by mi rozjasnilo.
Czy wykres \(\displaystyle{ y= \frac {1} {\sqrt{x}} }\) ma odbicie symetryczne wzgledem osi \(\displaystyle{ y}\)?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34240
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Wykres odwrotności pierwiastka z x

Post autor: Jan Kraszewski »

Ale co to ma znaczyć: "czy ma odbicie symetryczne względem osi \(\displaystyle{ y}\)"? Jeżeli weźmiesz ten wykres i go odbijesz symetrycznie względem osi \(\displaystyle{ y}\), to będzie miał odbicie symetryczne względem osi \(\displaystyle{ y}\), ale coś mam wrażenie, że chodzi o coś innego.

JK
ewap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 23 gru 2021, o 11:21
Płeć: Kobieta
wiek: 23
Podziękował: 36 razy

Re: Wykres odwrotności pierwiastka z x

Post autor: ewap »

Dziekuje za szybka odpowiedz. To moze inaczej zapytam: jak wyglada wykres funkcji \(\displaystyle{ y= \frac {1} {\sqrt{x}}}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34240
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Wykres odwrotności pierwiastka z x

Post autor: Jan Kraszewski »

Podobnie jak wykres funkcji \(\displaystyle{ y=\frac{1}{x}}\) dla argumentów dodatnich.

JK
ewap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 23 gru 2021, o 11:21
Płeć: Kobieta
wiek: 23
Podziękował: 36 razy

Re: Wykres odwrotności pierwiastka z x

Post autor: ewap »

Dziekuje. Wlasnie o to mi chodzilo.
Jan Kraszewski pisze: 8 sty 2022, o 21:38 Podobnie jak wykres funkcji \(\displaystyle{ y=\frac{1}{x}}\) dla argumentów dodatnich.

JK
july04
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 18 cze 2018, o 21:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Wykres odwrotności pierwiastka z x

Post autor: july04 »

ewap pisze: 8 sty 2022, o 20:58 Dziekuje za szybka odpowiedz. To moze inaczej zapytam: jak wyglada wykres funkcji \(\displaystyle{ y= \frac {1} {\sqrt{x}}}\)
Polecam aplikację Desmos, gdzie można z grubsza narysować wykres funkcji.
ODPOWIEDZ