Witam serdecznie, potrzebuje pomocy, aby ktoś mi to wyjaśnił/rozpisał.
\(\displaystyle{ \frac{\arcsin(y-x)}{ \sqrt{ \frac{1}{2}-x }\cdot\ln(1-x ^{2}-y ^{2} ) } }\)
Mam wyznaczone założenia:
\(\displaystyle{ -1 \le y-x \le 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}-x \ge 0 }\)
\(\displaystyle{ 1-x ^{2}-y ^{2} > 0 }\)
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{1}{2}-x }\cdot\ln(1-x ^{2}-y ^{2}) \neq 0 }\)
I tutaj mam problem, nie wiem czy przekształcenia są dobre i ostatniego założenia z "ln" nie umiem przekształcić.
\(\displaystyle{ y \le 1+x}\)
\(\displaystyle{ y \ge -1+x}\)
\(\displaystyle{ x \le \frac{1}{2} }\)
\(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2} < 1 }\)
...........................
Proszę o pomoc! Z góry dziękuję.
Założenia dla dziedziny funkcji dwóch zmiennych
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 2 lis 2021, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 1 raz
Założenia dla dziedziny funkcji dwóch zmiennych
Ostatnio zmieniony 14 gru 2021, o 15:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Założenia dla dziedziny funkcji dwóch zmiennych
\(\displaystyle{ a\cdot b\neq 0 \Leftrightarrow a\ne 0\land b\ne 0}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 2 lis 2021, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 1 raz
Re: Założenia dla dziedziny funkcji dwóch zmiennych
Mam rozumieć, że wyjdzie coś takiego?
\(\displaystyle{ x \neq \frac{1}{2} }\)
\(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2} \neq 0 }\)
\(\displaystyle{ x \neq \frac{1}{2} }\)
\(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2} \neq 0 }\)
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy