Czy istnieje funkcja ciągła na zbiorze liczb wymiernych a nieciągła na zbiorze liczb niewymiernych...
Bo na odwrót znam przykłady i takie funkcje...
Funkcje ciągłe na zbiorze
- Slup
- Użytkownik
- Posty: 793
- Rejestracja: 27 maja 2016, o 20:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 156 razy
Re: Funkcje ciągłe na zbiorze
Zbiór \(\displaystyle{ A}\) jest zbiorem ciągłości pewnej funkcji \(\displaystyle{ f:\mathbb{R}\rightarrow \mathbb{R}}\) wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ A}\) jest zbiorem typu \(\displaystyle{ G_{\delta}}\), co oznacza, że \(\displaystyle{ A}\) jest przecięciem przeliczalnej rodziny zbiorów otwartych w \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\). Można łatwo pokazać (wniosek z twr. Baire'a), że zbiór liczb wymiernych nie jest zbiorem typu \(\displaystyle{ G_{\delta}}\). Stąd wynika, że taka funkcja nie istnieje.
- Slup
- Użytkownik
- Posty: 793
- Rejestracja: 27 maja 2016, o 20:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 156 razy
Re: Funkcje ciągłe na zbiorze
Jeśli chodzi Ci o to, że to przeczy faktowi, który podałem, to zapewniam, że nie przeczy. Singleton jak najbardziej jest zbiorem typu \(\displaystyle{ G_{\delta}}\).
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5747
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 130 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Funkcje ciągłe na zbiorze
I można punkt wygenerować jako nieskończony iloczyn zbiorów otwartych?
Dodano po 2 minutach 15 sekundach:
Och sorki już to widzę
Dodano po 3 minutach 4 sekundach:
\(\displaystyle{ \bigcap_{n=1}^{\infty}\left( - \frac{1}{n}, \frac{1}{n} \right)=\left\{ 0\right\} }\)
Dodano po 1 minucie 41 sekundach:
To w takim razie jeszcze jedno czy różniczkowalność ma to samo czy węższe spektrum zbiorów...
Dodano po 2 minutach 15 sekundach:
Och sorki już to widzę
Dodano po 3 minutach 4 sekundach:
\(\displaystyle{ \bigcap_{n=1}^{\infty}\left( - \frac{1}{n}, \frac{1}{n} \right)=\left\{ 0\right\} }\)
Dodano po 1 minucie 41 sekundach:
To w takim razie jeszcze jedno czy różniczkowalność ma to samo czy węższe spektrum zbiorów...
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10223
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
Re: Funkcje ciągłe na zbiorze
Już o to pytałeś, i nawet dostałeś odpowiedź - patrz post Spektralnego.