Parzystość funkcji - przykład

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
IceMajor2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 28 lut 2017, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 14 razy

Parzystość funkcji - przykład

Post autor: IceMajor2 »

Witam, mam funkcję:

\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} x+3 &\text{dla }x<0 \\ 3-x&\text{dla }x \ge 0. \end{cases}}\)

Funkcja jest symetryczna względem osi \(\displaystyle{ OY}\) i to już jest dowód na to, że ta funkcja jest parzysta. Mam pytanie jednak, jak udowodnić to w postaci \(\displaystyle{ f(x) = -f(x)}\).
Ostatnio zmieniony 23 lis 2021, o 18:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kmarciniak1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 183 razy

Re: Parzystość funkcji - przykład

Post autor: kmarciniak1 »

Rozważ oddzielnie oba przypadki i wtedy wszystko powinno wyjść. No i oczywiście warunek na parzystość to \(\displaystyle{ f(x)=f(-x)}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Re: Parzystość funkcji - przykład

Post autor: a4karo »

Możesz również napisać `f(x)=3-|x|`, skąd parzystośc widać natychmiast.
ODPOWIEDZ