Udowodnij, że funkcja wklęsła spełnia warunek

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
Roshita
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 14 kwie 2020, o 20:16
Płeć: Kobieta
wiek: 21
Podziękował: 32 razy

Udowodnij, że funkcja wklęsła spełnia warunek

Post autor: Roshita »

Witam, z góry przepraszam, ale nie mam pojęcia do jakiego działu przypiąć to zadanie, a nawet jaki byłby odpowiedni tytuł. Do rzeczy

Udowodnij, że jeśli \(\displaystyle{ g:[0,\infty)\rightarrow [0,\infty)}\) jest wklęsła oraz spełnia warunek \(\displaystyle{ g(x)=0 \Leftrightarrow x=0}\) to spełnia warunek \(\displaystyle{ g(x+y) \le g(x)+ g(y)}\) dla dowolnych \(\displaystyle{ x,y\in [0,\infty)}\).

Chodzi o to, żeby skorzystać z tego, że
\(\displaystyle{ g((1-\alpha )x+\alpha y) \ge (1-\alpha )g(x) + \alpha g(y)}\),
gdzie \(\displaystyle{ g: I\rightarrow \mathbb{R}}\), \(\displaystyle{ I \subset \mathbb{R}}\), \(\displaystyle{ \alpha \in [0,1]}\), \(\displaystyle{ x,y\in I}\), czyli definicji funkcji wklęsłej.

Przyznaję, że nie wiem jak się do tego zabrać... pierwszą myślą był dowód nie wprost, ale chyba nie tędy droga.
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: Udowodnij, że funkcja wklęsła spełnia warunek

Post autor: Tmkk »

Kładąc \(\displaystyle{ x = 0}\) dostajesz, że funkcja \(\displaystyle{ g}\) spełnia \(\displaystyle{ g(\alpha z) \ge \alpha g(z)}\). Pomysł jakie rzeczy powstawiać za \(\displaystyle{ t,z}\), aby wyszło co trzeba.
Roshita
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 14 kwie 2020, o 20:16
Płeć: Kobieta
wiek: 21
Podziękował: 32 razy

Re: Udowodnij, że funkcja wklęsła spełnia warunek

Post autor: Roshita »

Za t? Tzn. w którym miejscu?
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Re: Udowodnij, że funkcja wklęsła spełnia warunek

Post autor: Dilectus »

Hmm... Jakoś trzeba wykorzystać wklęsłość funkcji...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Udowodnij, że funkcja wklęsła spełnia warunek

Post autor: a4karo »

Wyraź `x` oraz `y` jako kombinacje wypukłą zera i `x+y` , napisz dla nich warunki wklęsłości i dodaj stronami
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: Udowodnij, że funkcja wklęsła spełnia warunek

Post autor: Tmkk »

Roshita pisze: 12 paź 2021, o 07:53 Za t? Tzn. w którym miejscu?
Aj, źle napisałem. Miałem na myśli \(\displaystyle{ \alpha}\), zamiast \(\displaystyle{ t}\).
ODPOWIEDZ