Tożsamosciowo równe

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Tożsamosciowo równe

Post autor: Niepokonana »

Przepraszam za brak polskich znaków , ale piszę z telefonu.
Czy tożsamościowo równe funkcje mają taką samą dziedzine?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Re: Tożsamosciowo równe

Post autor: piasek101 »

A w necie nie ma ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22229
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: Tożsamosciowo równe

Post autor: a4karo »

A co to znaczy tożsamościowo równe?
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Tożsamosciowo równe

Post autor: Niepokonana »

Nie ma.
No tak mam napisane w pracy domowej. A co to znaczy nie wiem. Są pary funkcji i mam sprawdzic czy są tożsamościowo równe a różnią się tylko dziedzinami.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22229
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: Tożsamosciowo równe

Post autor: a4karo »

No to odpowiedz na pytanie: co to jest funkcja <definicję napisano na wykładzie>
Ostatnio zmieniony 6 paź 2021, o 15:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2284
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Re: Tożsamosciowo równe

Post autor: matmatmm »

Ciężko mi sobie wyobrazić, żeby "tożsamościowo równe" znaczyło coś innego niż po prostu równe. Funkcje równe mają taką samą dziedzinę.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34330
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Tożsamosciowo równe

Post autor: Jan Kraszewski »

matmatmm pisze: 7 paź 2021, o 22:02 Ciężko mi sobie wyobrazić, żeby "tożsamościowo równe" znaczyło coś innego niż po prostu równe.
Kreatywność prowadzących może przewyższać naszą wyobraźnię...

Dlatego podstawowe jest pytanie o definicję pojęcia, o którym rozmawiamy.
matmatmm pisze: 7 paź 2021, o 22:02Funkcje równe mają taką samą dziedzinę.
Ale polecenie, które przytoczyła (czy dokładnie?) Niepokonana sugeruje, że dziedziny mogą być różne...

Niepokonana, może przepisz na forum dokładną treść całego zadania.

JK
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Tożsamosciowo równe

Post autor: Niepokonana »

Jan Kraszewski pisze: 7 paź 2021, o 22:23 Niepokonana, może przepisz na forum dokładną treść całego zadania.
JK
Zrobiłabym to od razu, ale pisałam z telefonu. Okazało się, że prowadzący chciał tylko, żebyśmy to przemyśleli i potem rozwiązywali przy tablicy, ale zeszytów nie sprawdzał. Prawdopodobnie nie sprawdził dokładnie treści. Potem na ćwiczeniach pisaliśmy, w których przedziałach funkcje są równe. Ten prowadzący jest spoko. Przynajmniej na razie.

Czy poniższe funkcje są tożsamościowo równe:
a) \(\displaystyle{ f(x)=x}\) i \(\displaystyle{ g(x)= \sqrt{x^{2}} }\)
b) \(\displaystyle{ f(x)=x^{2} }\) i \(\displaystyle{ g(x)= \sqrt{x^{4}} }\)
c) \(\displaystyle{ f(x)=\sin ^{2} x +\cos ^{2} x}\) i \(\displaystyle{ g(x)=1}\)
d) \(\displaystyle{ f(x)=\tg x \cdot \ctg x}\) i \(\displaystyle{ g(x)=1}\)
e) \(\displaystyle{ f(x)= \log x^{2}}\) i \(\displaystyle{ g(x)=2\log x}\)
f) \(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{x} \sqrt{x-1}}\) i \(\displaystyle{ g(x)= \sqrt{x(x-1)} }\)
g) \(\displaystyle{ f(x)= \log (x-1) + \log (x+1)}\) i \(\displaystyle{ g(x)= \log (x-1) \cdot \log (x+1)}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Re: Tożsamosciowo równe

Post autor: piasek101 »

Twoje propozycje ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22229
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: Tożsamosciowo równe

Post autor: a4karo »

W pkt g miało być chyba `g(x)=\log ((x-1)(x+1))`
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Tożsamosciowo równe

Post autor: Niepokonana »

Nie, naprawdę jest mnożenie dwóch logarytmów, przynajmniej tak mam w pliku z zadaniami.
Piasek, tak jak mówię - problem sam się rozwiązał. Jak rozumiem zadanie, to już nie potrzebuję pomocy, bo liczenie dziedzin w tym przypadku jest proste.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Re: Tożsamosciowo równe

Post autor: piasek101 »

Niepokonana pisze: 8 paź 2021, o 18:24 Piasek, tak jak mówię - problem sam się rozwiązał. Jak rozumiem zadanie, to już nie potrzebuję pomocy, bo liczenie dziedzin w tym przypadku jest proste.
Obawiam się, że same dziedziny nie dają odpowiedzi na postawiony problem (jeśli chodzi o równość funkcji).
ODPOWIEDZ