Trójki injekcji

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11473
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3157 razy
Pomógł: 748 razy

Trójki injekcji

Post autor: mol_ksiazkowy »

Wyznaczyć injekcje \(\displaystyle{ f, g, h}\) takie, że
\(\displaystyle{ \begin{cases} f(x + f(y)) = g(x) + h(y) \\ g(x + g(y)) = h(x) + f(y) \\ h(x + h(y)) = f(x) + g(y) \end{cases}}\)
dla \(\displaystyle{ x, y \in \RR.}\)
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2021, o 18:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ