Wzory funkcji

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Wzory funkcji

Post autor: Niepokonana »

Dzień dobry

Mam pytanie i proszę o odpowiedź.
Czy dowolna funkcja ma wzór, który nie jest przedziałowy? Czy tylko niektóre funkcje mają wzór?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34287
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Wzory funkcji

Post autor: Jan Kraszewski »

Niepokonana pisze: 1 wrz 2021, o 16:33 Czy dowolna funkcja ma wzór, który nie jest przedziałowy? Czy tylko niektóre funkcje mają wzór?
A co to jest "dowolna funkcja" oraz "wzór przedziałowy"?

JK
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Re: Wzory funkcji

Post autor: Dilectus »

Są też funkcje, które nie mają wzoru - np. funkcja Dirichleta
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4070
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Wzory funkcji

Post autor: Janusz Tracz »

Dilectus pisze: 2 wrz 2021, o 09:33 Są też funkcje, które nie mają wzoru - np. funkcja Dirichleta
Wzór f. Dirichleta
\(\displaystyle{ \mathbf {1} _{\mathbb {Q} }(x)=\lim _{m\to \infty }\lim _{n\to \infty }\cos ^{2n}\left(m!\pi x\right).}\)
Niepokonana pisze: 1 wrz 2021, o 16:33 Czy dowolna funkcja ma wzór, który nie jest przedziałowy?
Również uważam, że pytanie należy doprecyzować ale jeśli przyjmiemy interpretację, że mówimy tylko o funkcjach rzeczywistych zmiennej rzeczywistej \(\displaystyle{ f\in\RR^{\RR}}\) to takich funkcji nie da się wszystkich opisać wzorami bo jest ich zbyt dużo. Napisów skończonych lub nieskończonych jest \(\displaystyle{ \mathfrak{c}}\), a funkcji \(\displaystyle{ \mathfrak{c}^{\mathfrak{c}}=2^\mathfrak{c}>\mathfrak{c}}\).
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2282
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Re: Wzory funkcji

Post autor: matmatmm »

Janusz Tracz pisze: 2 wrz 2021, o 09:53 takich funkcji nie da się wszystkich opisać wzorami bo jest ich zbyt dużo. Napisów skończonych lub nieskończonych jest \(\displaystyle{ \mathfrak{c}}\), a funkcji \(\displaystyle{ \mathfrak{c}^{\mathfrak{c}}=2^\mathfrak{c}>\mathfrak{c}}\).
Dla mnie to jest mało sensowny argument. Takie rozumowanie sugeruje, że da się stworzyć matematycznie sensowną funkcję, która napisowi przyporządkuje odpowiadający mu obiekt matematyczny. Wymagałoby to zdaje się formalizacji całego języka naturalnego. Ciekaw jestem, co inni sądzą na ten temat.

A Niepokonanej odpowiem, że to pytanie nie ma charakteru ściśle matematycznego. Można jedynie patrzeć na to od strony "technicznej" i odpowiedź też nie jest jednoznaczna, bo zawsze można definiować kolejne coraz bardziej skomplikowane funkcje np. funkcję gamma, funkcję W Lamberta i "operatory" np. granice, całki. Wtedy można zdefiniować funkcję przy pomocy któregoś z tych obiektów albo nawet własnego wymyślonego przez siebie no i nie wiadomo, czy uznać taki wzór za "dopuszczalny". Dodam jeszcze, że nawet funkcje o zwyczajnych wzorach jak np. \(\displaystyle{ f(x)=x^2+1}\) tak naprawdę kryją w sobie coś więcej, bo dodawanie, mnożenie, potęgowanie itd. też mają swoje definicje.
ODPOWIEDZ