Kwadrat i iloczyn
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11377
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
Kwadrat i iloczyn
Wyznaczyć \(\displaystyle{ f}\) jeśli \(\displaystyle{ (f(x))^2 f( \frac{1-x}{1+x} )=x}\) dla \(\displaystyle{ x \neq -1}\).
Ostatnio zmieniony 14 sie 2021, o 16:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Powód: Interpunkcja.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Kwadrat i iloczyn
Dla \(\displaystyle{ x=0}\) mam \(\displaystyle{ (f(0))^2 f( 1 )=0}\) , więc \(\displaystyle{ f(0)=0 \ \vee \ f(1)=0}\) .
Jednak dla \(\displaystyle{ x=1}\) dostaję \(\displaystyle{ (f(1))^2 f(0)=1}\) , czyli \(\displaystyle{ f(0) \neq 0 \ \wedge \ f(1) \neq 0}\) , więc funkcja \(\displaystyle{ f}\) nie istnieje.
Jednak dla \(\displaystyle{ x=1}\) dostaję \(\displaystyle{ (f(1))^2 f(0)=1}\) , czyli \(\displaystyle{ f(0) \neq 0 \ \wedge \ f(1) \neq 0}\) , więc funkcja \(\displaystyle{ f}\) nie istnieje.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11377
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
Re: Kwadrat i iloczyn
Należy więc założyć jakas skromniejsza dziedzinę np \(\displaystyle{ \RR \setminus \{ -1, 1 \}}\)...
Ostatnio zmieniony 15 sie 2021, o 16:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Kwadrat i iloczyn
Wtedy kładąc `x:=\frac{1-x}{1+x}` dostajemy
\(\displaystyle{ f^2\left(\frac{1-x}{1+x}\right)f(x)=\frac{1-x}{1+x}}\) i widzimy, że funkcja jest niezerowa w całej dziedzinie.
Dzieląc stronami oryginalne równanie przez to powyższe dostajemy
(*) \(\displaystyle{ \frac{f(x)}{f\left(\frac{1-x}{1+x}\right)}=x\frac{1+x}{1-x}}\)
zaś mnożąc mamy
(**) \(\displaystyle{ \left[{f(x)}{f\left(\frac{1-x}{1+x}\right)}\right]^3=x\frac{1-x}{1+x}}\)
Podnosimy (*) do trzeciej potęgi, mnożymy przez (**) i dostajemy
\(\displaystyle{ f^3(x)=x^4\left(\frac{1-x}{1+x}\right)^2}\)
\(\displaystyle{ f^2\left(\frac{1-x}{1+x}\right)f(x)=\frac{1-x}{1+x}}\) i widzimy, że funkcja jest niezerowa w całej dziedzinie.
Dzieląc stronami oryginalne równanie przez to powyższe dostajemy
(*) \(\displaystyle{ \frac{f(x)}{f\left(\frac{1-x}{1+x}\right)}=x\frac{1+x}{1-x}}\)
zaś mnożąc mamy
(**) \(\displaystyle{ \left[{f(x)}{f\left(\frac{1-x}{1+x}\right)}\right]^3=x\frac{1-x}{1+x}}\)
Podnosimy (*) do trzeciej potęgi, mnożymy przez (**) i dostajemy
\(\displaystyle{ f^3(x)=x^4\left(\frac{1-x}{1+x}\right)^2}\)