W sumie nie wiem jak zacząć.
W jaki sposób opisać|wymyśleć|wygenerować wszystkie funkcje na jakimś zbiorze danych. Dziedzina i przeciwdziedzina jest taka sama. Oczywiście dane są skończone. Jak odróżnić funkcje od nie funkcji albo jak dowiedzieć się, że to wszystkie możliwe funkcje? Jak sprawdzić czy to faktycznie wszystkie funkcje.
ile jest funkcji
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: ile jest funkcji
Wszystkich funkcji ze zbioru \(\displaystyle{ n}\)-elementowego w zbiór \(\displaystyle{ m}\)-elementowy jest \(\displaystyle{ m^n}\), bo każdemu z \(\displaystyle{ n}\) argumentów trzeba przypisać jedną z możliwych \(\displaystyle{ m}\) wartości i te wybory są niezależne.
Re: ile jest funkcji
@Dasio11
O ile dziedzina jest dyskretna ale ok, mogę zawęzić.
Co do odpowiedzi ja bym Ci nawet uwierzył gdyby nie to, że moga byc funkcje np. cykliczne
\(\displaystyle{ f(x)=y}\) i potem \(\displaystyle{ f(y)=y_1}\) itd. Można sobie tez wstawić np. stałą. I wtedy pomimo tego, że funkcja na poczatku jest ustalona to jednak tych funkcji może być dużo. np. krzywe eliptyczne czy generator liczb pseudolosowych w komputerze albo bifiurkacje gdzie masz ciągi zbieżne. I już masz więcej niż te \(\displaystyle{ m^n}\)
Z tego co pamiętam funkcja to coś co ma tylko jeden wynik. Jest jednoznaczne, zatem nie pasuje do tej definicji kombinatorycznej m^n.
O ile dziedzina jest dyskretna ale ok, mogę zawęzić.
Co do odpowiedzi ja bym Ci nawet uwierzył gdyby nie to, że moga byc funkcje np. cykliczne
\(\displaystyle{ f(x)=y}\) i potem \(\displaystyle{ f(y)=y_1}\) itd. Można sobie tez wstawić np. stałą. I wtedy pomimo tego, że funkcja na poczatku jest ustalona to jednak tych funkcji może być dużo. np. krzywe eliptyczne czy generator liczb pseudolosowych w komputerze albo bifiurkacje gdzie masz ciągi zbieżne. I już masz więcej niż te \(\displaystyle{ m^n}\)
Z tego co pamiętam funkcja to coś co ma tylko jeden wynik. Jest jednoznaczne, zatem nie pasuje do tej definicji kombinatorycznej m^n.