Jednorodność funkcji

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
nicolej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 cze 2021, o 16:27
Płeć: Kobieta
wiek: 20
Podziękował: 1 raz

Jednorodność funkcji

Post autor: nicolej »

Zadanie
Określić stopień jednorodności funkcji \(\displaystyle{ f(x,y)= \frac{\ln\left( \frac{x}{y}\right)\cdot x ^{2}-x ^{3}\cdot y }{y ^{5} }}\).
Ostatnio zmieniony 17 cze 2021, o 18:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Re: Jednorodność funkcji

Post autor: bartek118 »

Oblicz \(\displaystyle{ f(\lambda x, \lambda y)}\) i zobacz z jaką potęgą uda się \(\displaystyle{ \lambda}\) wyjąć.
ODPOWIEDZ