Zad. na wyliczenie pola paraboli.

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
Velitus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 12 wrz 2007, o 13:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławieckie
Podziękował: 12 razy

Zad. na wyliczenie pola paraboli.

Post autor: Velitus »

Witam,
Bardzo bym prosil o rozwiazanie i pewnie wytlumaczenie tego oto zadania:

W ukladzie wspolrzednych punkt \(\displaystyle{ (1,0)}\) polaczono odcinkiem z punktem \(\displaystyle{ (1,1)}\), punkt \(\displaystyle{ (2,0)}\) z \(\displaystyle{ (2,\frac{1}{2})}\), punkt \(\displaystyle{ (3,0)}\) z \(\displaystyle{ (3,\frac{1}{3})}\) itd., aż \(\displaystyle{ (2006,0)}\) połączono z \(\displaystyle{ (2006,\frac{1}{2006})}\). Ile wynosi pole najmniejszej figury wypukłej zawierającej wszystkie narysowane odcinki?


Jezeli sa jakies wzory na wyliczenie pola paraboli to bylbym chetny na zapoznanie sie z nimi.

Z góry dziękuję bardzo, ale to bardzo.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Zad. na wyliczenie pola paraboli.

Post autor: Lorek »

Jak już byś chciał liczyć, to ale z użyciem hiperboli \(\displaystyle{ (f(x)=\frac{1}{x})}\), a nie paraboli, ale:
Velitus pisze:Ile wynosi pole najmniejszej figury wypukłej zawierającej wszystkie narysowane odcinki?
Tą figurą jest... trapez o wierzchołkach \(\displaystyle{ (1;0), \; (1;1),\; (2006;0),\;(2006;\frac{1}{2006})}\), a jego pole łatwo wyliczyć
Velitus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 12 wrz 2007, o 13:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławieckie
Podziękował: 12 razy

Zad. na wyliczenie pola paraboli.

Post autor: Velitus »

Lorek pisze:Jak już byś chciał liczyć, to ale z użyciem hiperboli \(\displaystyle{ (f(x)=\frac{1}{x})}\), a nie paraboli, ale:
Velitus pisze:Ile wynosi pole najmniejszej figury wypukłej zawierającej wszystkie narysowane odcinki?
Tą figurą jest... trapez o wierzchołkach \(\displaystyle{ (1;0), \; (1;1),\; (2006;0),\;(2006;\frac{1}{2006})}\), a jego pole łatwo wyliczyć
Ale przeciez to nie trapez tylko parabola/hiperbola... to nie idzie prosto, tylko jest zakrzywione.

Jak to wyliczyc? Jakies wskazowki by mi sie przydaly.


Z gory dziekuje.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Zad. na wyliczenie pola paraboli.

Post autor: Lorek »

Jeżeli to ma być figura wypukła, to to musi być trapez, dowód -> choćby fakt, że odcinek o końcach \(\displaystyle{ (1;1),\; (2006;\frac{1}{2006})}\) musi zawierać się w tej figurze (a przy okazji tworzy jej bok). Figura ograniczona z góry hiperbolą \(\displaystyle{ y=\frac{1}{x}}\) nie jest figurą wypukłą (nie zawiera się w niej nasz odcinek). Jakbyś jednak chciał liczyć jej pole to tylko za pomocą odpowiedniej całki (wynik \(\displaystyle{ \ln 2006}\)).
ODPOWIEDZ