Operacje na funkcjach

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
Awatar użytkownika
cmnstrnbnn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 4 mar 2019, o 20:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

Operacje na funkcjach

Post autor: cmnstrnbnn »

Witam, bez zbędnych słów przejdę od razu do sedna. Mamy funkcję \(\displaystyle{ g(x \cdot \cos \alpha -f(x) \cdot \sin \alpha )=x \cdot \sin \alpha + f(x) \cdot \cos \alpha }\), oraz dane \(\displaystyle{ f(x), x, \alpha, }\) ale jednocześnie podajemy takie \(\displaystyle{ \alpha }\), by \(\displaystyle{ g}\) było funkcją. W jaki sposób mógłbym wyliczyć ile wynosi \(\displaystyle{ g(x)}\) względem podanych przeze mnie wyżej danych?
ODPOWIEDZ