Zbiór zadań - RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Zbiór zadań - RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI

Post autor: Rogal »

ZBIÓR ZADAŃ ROZWIĄZANYCH NA FORUM - RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI
(po kliknięciu na numer zadania pojawi się wątek z rozwiązaniem)
1. Układ równań z wartością bezwzględną:

\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}|x|+|y| = 10\\5|x| + y = 5\end{array}\right.}\)

2. Równania typu:

\(\displaystyle{ \sqrt[3]{a+x} + \sqrt[3]{a-x} = \sqrt[3]{2a}}\)


[url=http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=3818/]3.[/url] Dla jakich wymiarów prostokąt będzie miał największe pole.


[url=http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=3944/]4.[/url] Przykładowe zadanie na ułożenie układu równań.

[url=http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=3459/]5.[/url] Równanie:

\(\displaystyle{ |x - 1|\cdot |x + 2|\cdot |x - 3|\cdot |x + 4|=|x + 1|\cdot |x - 2|\cdot |x + 3|\cdot |x - 4|}\)

[url=http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=4074/]6.[/url] Równanie x=cosx

[url=http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=4094/]7.[/url] Równanie:

\(\displaystyle{ \frac{mx}{m-1} + \frac{m+1}{x} = x+1}\)

i nierówność

\(\displaystyle{ frac{1}{x_1}+frac{1}{x_2} 0?

[url=http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=526]17.[/url] Przeprowadź dyskusję istnienia rozwiązań układu:

\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}(a-3)x-4y = b \\-9x+(a+2)y = 9 \end{array}\right.}\)

ze względu na parametry a, b.

[url=http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=526]18.[/url] Przeprowadź dyskusję istnienia rozwiązań układu nierówności ze względu na parametr k:

\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}x+y < k \\y-x^2-1 \geq 0 \end{array}\right.}\)

[url=http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=526]19.[/url] Znajdź wszystkie liczby całkowite ujemne spełniające układ nierówności:

\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l} \frac{3x-2}{x-4} \geq 1 \\ x^2 < 30 \end{array}\right.}\)}\)
Zablokowany