Dziedzina naturalna funkcji

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
xkilzux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 19 sty 2021, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 3 razy

Dziedzina naturalna funkcji

Post autor: xkilzux »

\(\displaystyle{ \sqrt[4]{x^2-8x+7}+\ln\left( \frac{x+3}{x-2}\right) }\)

Dzień dobry przychodzę z zapytaniem jak wyznaczyć w tym przykładzie dziedzinę funkcji.
Czy wystarczy że \(\displaystyle{ x^2-8x+7 \ge 0}\) oraz \(\displaystyle{ x^2-8x+7 \neq 0}\)
I narysować parabole i podać dziedzinę z wyłączeniem wartości wyłączonych z dziedziny czy muszę zrobić coś jeszcze?
Ostatnio zmieniony 23 lut 2021, o 14:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Dziedzina naturalna funkcji

Post autor: Jan Kraszewski »

Nie wystarczy.

Po pierwsze, dlaczego uważasz, że \(\displaystyle{ x^2-8x+7 \neq 0}\)? Wyciąganie pierwiastka z zera jest legalne.

Po drugie, zupełnie zignorowałeś logarytm (oraz mianownik w ułamku będącym jego argumentem) - logarytm ma swoje ograniczenia.

JK
ODPOWIEDZ