Superwypukłość
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Superwypukłość
Czy istnieje funkcja rzeczywista taka, że \(\displaystyle{ \frac{f(x) + f(y)}{2} \geq f\left( \frac{x+y}{2}\right) + |x-y|}\) gdy \(\displaystyle{ x, y \in \RR}\) ?
Ostatnio zmieniony 2 sty 2021, o 19:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Superwypukłość
Załóżmy nie wprost, że taka funkcja istnieje. Niech \(\displaystyle{ \varphi(\alpha)}\) będzie formułą mówiącą, że dla dowolnych \(\displaystyle{ x, y \in \RR}\) zachodzi
\(\displaystyle{ f \left( \frac{x+y}{2} \right) \le \frac{f(x)+f(y)}{2} - \alpha|x-y|}\).
Wykażemy, że \(\displaystyle{ \varphi(2^n)}\) jest prawdziwe dla każdego \(\displaystyle{ n}\), co łatwo prowadzi do sprzeczności. Prawdziwość \(\displaystyle{ \varphi(1)}\) dostajemy z założenia. Ustalmy \(\displaystyle{ \alpha \in \NN}\) i załóżmy, że zachodzi \(\displaystyle{ \varphi(\alpha)}\). Aby wykazać \(\displaystyle{ \varphi(2 \alpha)}\), ustalmy dowolne \(\displaystyle{ x, y \in \RR}\) i zauważmy że bez straty ogólności \(\displaystyle{ x < y}\). Niech \(\displaystyle{ (a, b, c, d, e)}\) będzie rosnącym ciągiem arytmetycznym o postępie \(\displaystyle{ \varepsilon = \frac{1}{4} |x-y|}\), takim że \(\displaystyle{ x=a, y=e}\). Z założenia indukcyjnego
\(\displaystyle{ \begin{align*}
f(c) & \le \frac{1}{2} f(b) + \frac{1}{2} f(d) - \alpha \cdot 2 \varepsilon \\
& \le \frac{1}{2} \left( \frac{1}{2} f(a) + \frac{1}{2} f(c) - \alpha \cdot 2 \varepsilon \right) + \frac{1}{2} \left( \frac{1}{2} f(c) + \frac{1}{2} f(e) - \alpha \cdot 2 \varepsilon \right) - \alpha \cdot 2 \varepsilon \\
& = \frac{1}{4} f(a) + \frac{1}{2} f(c) + \frac{1}{4} f(e) - \alpha \cdot 4 \varepsilon
\end{align*}}\)
czyli po przekształceniach
\(\displaystyle{ f \left( \frac{x+y}{2} \right) \le \frac{1}{2} f(x) + \frac{1}{2} f(y) - 2\alpha |x-y|}\)
a więc \(\displaystyle{ \varphi(2 \alpha)}\) jest prawdziwe.
\(\displaystyle{ f \left( \frac{x+y}{2} \right) \le \frac{f(x)+f(y)}{2} - \alpha|x-y|}\).
Wykażemy, że \(\displaystyle{ \varphi(2^n)}\) jest prawdziwe dla każdego \(\displaystyle{ n}\), co łatwo prowadzi do sprzeczności. Prawdziwość \(\displaystyle{ \varphi(1)}\) dostajemy z założenia. Ustalmy \(\displaystyle{ \alpha \in \NN}\) i załóżmy, że zachodzi \(\displaystyle{ \varphi(\alpha)}\). Aby wykazać \(\displaystyle{ \varphi(2 \alpha)}\), ustalmy dowolne \(\displaystyle{ x, y \in \RR}\) i zauważmy że bez straty ogólności \(\displaystyle{ x < y}\). Niech \(\displaystyle{ (a, b, c, d, e)}\) będzie rosnącym ciągiem arytmetycznym o postępie \(\displaystyle{ \varepsilon = \frac{1}{4} |x-y|}\), takim że \(\displaystyle{ x=a, y=e}\). Z założenia indukcyjnego
\(\displaystyle{ \begin{align*}
f(c) & \le \frac{1}{2} f(b) + \frac{1}{2} f(d) - \alpha \cdot 2 \varepsilon \\
& \le \frac{1}{2} \left( \frac{1}{2} f(a) + \frac{1}{2} f(c) - \alpha \cdot 2 \varepsilon \right) + \frac{1}{2} \left( \frac{1}{2} f(c) + \frac{1}{2} f(e) - \alpha \cdot 2 \varepsilon \right) - \alpha \cdot 2 \varepsilon \\
& = \frac{1}{4} f(a) + \frac{1}{2} f(c) + \frac{1}{4} f(e) - \alpha \cdot 4 \varepsilon
\end{align*}}\)
czyli po przekształceniach
\(\displaystyle{ f \left( \frac{x+y}{2} \right) \le \frac{1}{2} f(x) + \frac{1}{2} f(y) - 2\alpha |x-y|}\)
a więc \(\displaystyle{ \varphi(2 \alpha)}\) jest prawdziwe.