Cześć
Mam problem, z odwracaniem funkcji wykładniczej mógłby ktoś na tym przykładzie \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} \right)^{x}- \left( \frac{1}{2}\right)^{-x} }\) rozpisać schemat jak to się robi. Ps. Sprawdzone, że jest różnowartościowa. Z góry Dziękuję!
funkcja odwrotna
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 7 gru 2020, o 14:34
- Płeć: Kobieta
- wiek: 21
- Podziękował: 29 razy
funkcja odwrotna
Ostatnio zmieniony 17 gru 2020, o 22:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4076
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: funkcja odwrotna
Można zauważyć, że:
I jak się chce to można to nawet uprościć bo \(\displaystyle{ \text{arsinh} \left( x\right) =\ln \left( x+{\sqrt {x^{2}+1}}\right) }\).
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} \right)^{x}- \left( \frac{1}{2}\right)^{-x}=2\sinh\left( x \cdot \ln \left( \frac{1}{2} \right) \right) =f(x)}\)
stąd od razu mamy, że odwrotną funkcją jest: \(\displaystyle{ f^{-1}(x)= \frac{\text{arsinh} \left( \frac{x}{2} \right) }{\ln \left( \frac{1}{2} \right) } }\)
I jak się chce to można to nawet uprościć bo \(\displaystyle{ \text{arsinh} \left( x\right) =\ln \left( x+{\sqrt {x^{2}+1}}\right) }\).