Funkcja liniowa

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
Pjoter47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 gru 2020, o 09:44
Płeć: Mężczyzna
wiek: 17

Funkcja liniowa

Post autor: Pjoter47 »

Dana jest funkcja \(\displaystyle{ y= -5x-2}\)
a) Narysuj wykres.
b) Oblicz miejsce zerowe.
c) Podaj współrzędne punktów przecięcia się wykresu z osiami układu współrzędnych.
d) Czy jest to funkcja rosnąca, malejąca czy stała i dlaczego?
e) Napisz wzór funkcji, której wykres jest równoległy do wykresu funkcji danej i przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ A=(3;4)}\)
f) Podaj wzór funkcji, której wykres jest prostopadły do wykresu funkcji danej i przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ B=(3;4)}\).
Ostatnio zmieniony 17 gru 2020, o 12:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Funkcja liniowa

Post autor: a4karo »

No to powodzenia...
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Funkcja liniowa

Post autor: Jan Kraszewski »

I jakie masz kłopoty?

JK
Pjoter47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 gru 2020, o 09:44
Płeć: Mężczyzna
wiek: 17

Re: Funkcja liniowa

Post autor: Pjoter47 »

Jan Kraszewski pisze: 17 gru 2020, o 12:16 I jakie masz kłopoty?

JK
Jan Kraszewski pisze: 17 gru 2020, o 12:16 I jakie masz kłopoty?

JK
No ze zrobieniem tego zadania

Dodano po 9 minutach 9 sekundach:
Jan Kraszewski pisze: 17 gru 2020, o 12:16 I jakie masz kłopoty?

JK
Byłbym bardzo wdzięczny jak by pan pomógł.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Funkcja liniowa

Post autor: Jan Kraszewski »

Pjoter47 pisze: 17 gru 2020, o 12:58No ze zrobieniem tego zadania
To dość niekonkretna odpowiedź.Czy zajrzałeś do podręcznika przed napisaniem na forum?
Pjoter47 pisze: 17 gru 2020, o 12:58 Byłbym bardzo wdzięczny jak by pan pomógł.
Zacznij od znalezienia odpowiedzi na pytania:

Ad 1 Co jest wykresem funkcji liniowej?
Ad 2 Co to jest miejsce zerowe funkcji?

JK
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Re: Funkcja liniowa

Post autor: Dilectus »

Pjoter47, looknij tu: Roman Leitner, Wojciech Żakowski -.Matematyka dla kandydatów na wyższe uczelnie techniczne Cz.1 i 2 i poczytaj o funkcji liniowej..

:)
ODPOWIEDZ