Różnowartościowość funkcji i odwrotność
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 7 gru 2020, o 14:34
- Płeć: Kobieta
- wiek: 21
- Podziękował: 29 razy
Różnowartościowość funkcji i odwrotność
Hej,
Mam pytanie, czy jak funkcja jest nieparzysta to jest różnowartościowa? I czy jak funkcja jest parzysta to na pewno nie jest różnowartościowa?
I mam takie zadanie "Wykaż, że funkcja \(\displaystyle{ f(x)= \frac{x}{1+|x|} }\) jest różnowartościowa na swojej dziedzinie naturalnej i znajdź funkcję odwrotną. " Mam problem z wykazaniem i wyznaczeniem funkcji odwrotnej. Za każde dobre rozwiązanie serdecznie dziękuję!
Mam pytanie, czy jak funkcja jest nieparzysta to jest różnowartościowa? I czy jak funkcja jest parzysta to na pewno nie jest różnowartościowa?
I mam takie zadanie "Wykaż, że funkcja \(\displaystyle{ f(x)= \frac{x}{1+|x|} }\) jest różnowartościowa na swojej dziedzinie naturalnej i znajdź funkcję odwrotną. " Mam problem z wykazaniem i wyznaczeniem funkcji odwrotnej. Za każde dobre rozwiązanie serdecznie dziękuję!
-
- Administrator
- Posty: 34226
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5198 razy
Re: Różnowartościowość funkcji i odwrotność
Nie.Maradona126 pisze: ↑13 gru 2020, o 22:04Mam pytanie, czy jak funkcja jest nieparzysta to jest różnowartościowa?
Tak.Maradona126 pisze: ↑13 gru 2020, o 22:04I czy jak funkcja jest parzysta to na pewno nie jest różnowartościowa?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 7 gru 2020, o 14:34
- Płeć: Kobieta
- wiek: 21
- Podziękował: 29 razy
Re: Różnowartościowość funkcji i odwrotność
Dobra to pytanie czy funkcja odwrotna będzie wyglądać tak?
\(\displaystyle{ y= \frac{-x}{x-1} }\)
\(\displaystyle{ y= \frac{-x}{x-1} }\)
-
- Administrator
- Posty: 34226
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5198 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 7 gru 2020, o 14:34
- Płeć: Kobieta
- wiek: 21
- Podziękował: 29 razy
Re: Różnowartościowość funkcji i odwrotność
No nie wiem jak to wykazać że funkcja jest różnowartościowa, może jakieś wskazówki albo rozwiązanie? Wiem, że to można zrobić jakoś x1 i x2 tylko przeszkadza mi tu ta wartość bezwzględna. Jestem nie pewny czy robię to dobrze.
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Re: Różnowartościowość funkcji i odwrotność
Zauważ, że \(\displaystyle{ f(0)=0}\) i \(\displaystyle{ f}\) rośnie dla \(\displaystyle{ x>0}\). Zatem, z nieparzystości, \(\displaystyle{ f}\) rośnie dla \(\displaystyle{ x<0}\). Ostatecznie rośnie w dziedzinie, czyli jest różnowartościowa i \(\displaystyle{ f\colon \mathbb{R}\to (-1;1)}\)
\(\displaystyle{ y=f^{-1}(x)={x\over 1-|x|}\wedge x\in(-1;1)}\) (określiłem przedziałami i "skleiłem")
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ y=f^{-1}(x)={x\over 1-|x|}\wedge x\in(-1;1)}\) (określiłem przedziałami i "skleiłem")
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 22204
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3753 razy
Re: Różnowartościowość funkcji i odwrotność
To nie do końca prawda, choć w znakomitej większości przypadków tak właśnie jestJan Kraszewski pisze: ↑13 gru 2020, o 22:10
Tak.Maradona126 pisze: ↑13 gru 2020, o 22:04I czy jak funkcja jest parzysta to na pewno nie jest różnowartościowa?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 7 gru 2020, o 14:34
- Płeć: Kobieta
- wiek: 21
- Podziękował: 29 razy
Re: Różnowartościowość funkcji i odwrotność
DziękujęJHN pisze: ↑13 gru 2020, o 23:28 Zauważ, że \(\displaystyle{ f(0)=0}\) i \(\displaystyle{ f}\) rośnie dla \(\displaystyle{ x>0}\). Zatem, z nieparzystości, \(\displaystyle{ f}\) rośnie dla \(\displaystyle{ x<0}\). Ostatecznie rośnie w dziedzinie, czyli jest różnowartościowa i \(\displaystyle{ f\colon \mathbb{R}\to (-1;1)}\)
\(\displaystyle{ y=f^{-1}(x)={x\over 1-|x|}\wedge x\in(-1;1)}\) (określiłem przedziałami i "skleiłem")
Pozdrawiam
-
- Administrator
- Posty: 34226
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5198 razy
Re: Różnowartościowość funkcji i odwrotność
Pozwoliłem sobie zaniedbać przypadek jednoelementowej dziedziny.
JK