Suriekcja, iniekcja, bijekcja

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
kukki213
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 21 paź 2020, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20

Suriekcja, iniekcja, bijekcja

Post autor: kukki213 »

Witam, mam problem. Za zadanie mam określić czy podana funkcja jest suriekcją czy iniekcją, a może bijekcją.
\(\displaystyle{ f: \RR\rightarrow\RR}\)

\(\displaystyle{ f(x)= \frac{(2x+1)}{(x-1)}}\) dla \(\displaystyle{ x\neq1}\) i \(\displaystyle{ f(1)=2}\)
Ostatnio zmieniony 21 paź 2020, o 14:11 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawny kod LaTeX-a, zapoznaj sie z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Suriekcja, iniekcja, bijekcja

Post autor: a4karo »

Czy wiesz co trzeba sprawdzić, że odwzorowanie jest surjekcją?
kukki213
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 21 paź 2020, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20

Re: Suriekcja, iniekcja, bijekcja

Post autor: kukki213 »

Żeby było surjekcją to zbiór wartości musiałby się pokrywać z Y, mój główny problem polega na tym że dla wyrzuconego x jest y=2 i nie wiem jak mam to ująć bo y=2 to miejsce do którego zbiega ta cała funkcja
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Suriekcja, iniekcja, bijekcja

Post autor: a4karo »

Przecież w opisie funkcji masz w sposób jawny napisane kiedy funkcja przyjmuje wartość `2`
kukki213
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 21 paź 2020, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20

Re: Suriekcja, iniekcja, bijekcja

Post autor: kukki213 »

No tak przyjmuje wartość 2 dla x=1, który jest wyrzucony z tej funkcji, więc w takim razie to taki punkt w miejscu (1,2)?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Suriekcja, iniekcja, bijekcja

Post autor: a4karo »

Tak (chociaż język którego używasz jest mocno nieprecyzyjny)
ODPOWIEDZ