Monotoniczność funkcji z definicji

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
qwerty355
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 24 maja 2015, o 13:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy

Monotoniczność funkcji z definicji

Post autor: qwerty355 »

Mam problem z następującym zadaniem:
Korzystając z definicji zbadać monotoniczność funkcji: \(\displaystyle{ f(x) = \frac{2-x}{x} , x \in \RR \setminus \left\{ 0 \right\} }\)
Zacząłem w następujący sposób:
Niech \(\displaystyle{ x_1, x_2 \in \RR \setminus \left\{ 0 \right\} }\) oraz \(\displaystyle{ x_1< x_2 }\)
\(\displaystyle{ f(x_1) - f(x_2) = \frac{2 - x_1}{x_1} - \frac{2 - x_2}{x_2} = \frac{x_2(2 - x_1) - x_1(2 - x_2)}{x_1x_2} = \frac{2x_2 - 2x_1}{x_1x_2} = \frac{-2(x_1 - x_2)}{x_1x_2} }\)
Aby określić monotoniczność korzystając z definicji, powinienem określić najpierw, czy \(\displaystyle{ f(x_1) - f(x_2)}\) jest (nie)dodatnie / (nie)ujemne.
\(\displaystyle{ x_1 - x_2 }\) jest liczbą ujemną, ponieważ \(\displaystyle{ x_1 < x_2 }\). W liczniku otrzymam więc iloczyn dwóch liczb ujemnych, czyli liczbę dodatnią. Nie wiem natomiast, w jaki sposób określić znak mianownika \(\displaystyle{ x_1x_2 }\), ponieważ iloczyn dwóch liczb rzeczywistych bez 0 może być zarówno dodatni, jak i ujemny. W jaki sposób mogę określić monotoniczność tej funkcji?
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4074
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Monotoniczność funkcji z definicji

Post autor: Janusz Tracz »

Próbujesz pokazać monotoniczność i nie wychodzi. To może spróbuj pokazać, że ta funkcja nie jest monotoniczna.
qwerty355
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 24 maja 2015, o 13:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy

Re: Monotoniczność funkcji z definicji

Post autor: qwerty355 »

Dla \(\displaystyle{ x_1, x_2 \in \RR }\) może zachodzić zarówno \(\displaystyle{ f(x_1) > f(x_2) }\), jak i \(\displaystyle{ f(x_1) < f(x_2) }\), zatem funkcja nie jest monotoniczna. Czy wystarczy to zapisać w ten sposób, czy trzeba to udowodnić jakoś inaczej?
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4074
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Monotoniczność funkcji z definicji

Post autor: Janusz Tracz »

Tak ale gdy wypowiadasz to bez kwantyfikatorów to trudno mi powiedzieć czy na pewno się rozumiemy. Monotoniczności zakłada, że dla każdej pary bala bala bala zatem chcąc pokazać zaprzeczenie wystarczy pokazać jakąś konkretną parę będącą świadkiem istnienia, że zachodzi coś przeciwnego. W Twoim przypadku aby pokazać brak monotoniczności musisz pokazać parę \(\displaystyle{ x_1,x_2}\) która zaprzeczy temu, że funkcja jest rosnąca, a potem jeszcze inną parę która zaprzeczy, że funkcja jest malejąca. Ale mogą to być konkretne liczby wybrane z \(\displaystyle{ \RR \setminus \left\{ 0\right\} }\).
qwerty355
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 24 maja 2015, o 13:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy

Re: Monotoniczność funkcji z definicji

Post autor: qwerty355 »

Rozumiem. Dziękuję za pomoc.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34294
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Monotoniczność funkcji z definicji

Post autor: Jan Kraszewski »

Janusz Tracz pisze: 8 paź 2020, o 21:15Ale mogą to być konkretne liczby wybrane z \(\displaystyle{ \RR \setminus \left\{ 0\right\} }\).
To powinny być konkretne liczby wybrane z \(\displaystyle{ \RR \setminus \left\{ 0\right\} }\).

JK
ODPOWIEDZ