Punkty stałe odwzorowania logistycznego

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
cmilak34
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 lip 2020, o 14:33
Płeć: Mężczyzna
wiek: 25
Podziękował: 1 raz

Punkty stałe odwzorowania logistycznego

Post autor: cmilak34 »

Witam,

muszę obliczyć punkty stałe tzw. funkcji logistyczej: \(\displaystyle{ x_{i+1}=\alpha x_{i} (1-x_{i}) }\).

O ile mi wiadomo punkt stały funkcji \(\displaystyle{ f}\) to taki \(\displaystyle{ x_{g}}\), że \(\displaystyle{ f(x_{g})=x_{g}}\).

Wiem, że te punkty stałe dla odwzorowania logistycznego to: \(\displaystyle{ x_{g}=0}\) oraz \(\displaystyle{ x_{g}=1-\frac{1}{\alpha}}\).

Jeżeli chodzi o drugie rozwiązanie, to sobie poradziłem:
\(\displaystyle{ x_{g} = x_{g} \alpha (1-x_{g}) }\)

\(\displaystyle{ x_{g} = x_{g} \alpha - x^{2}_{g} \alpha }\)

\(\displaystyle{ x_{g} = x_{g} (\alpha - x_{g} \alpha)|:x_{g} }\)

\(\displaystyle{ \frac{x_{g}}{x_{g}} = \alpha (1-x_{g}) }\)

\(\displaystyle{ 1 = \alpha (1 - x_{g})}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{\alpha} = 1 - x_{g}}\)

\(\displaystyle{ x_{g} = 1-\frac{1}{\alpha} }\)

Nie wiem niestety skąd \(\displaystyle{ x_{g}=0}\) ?
Ostatnio zmieniony 28 lip 2020, o 15:22 przez cmilak34, łącznie zmieniany 1 raz.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Punkty stałe odwzorowania logistycznego

Post autor: a4karo »

A w jaki sposób z drugiego równania dostałeś trzecie?
cmilak34
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 lip 2020, o 14:33
Płeć: Mężczyzna
wiek: 25
Podziękował: 1 raz

Re: Punkty stałe odwzorowania logistycznego

Post autor: cmilak34 »

a4karo pisze: 28 lip 2020, o 15:13 A w jaki sposób z drugiego równania dostałeś trzecie?
Już dopisałem jak to zrobiłem
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Punkty stałe odwzorowania logistycznego

Post autor: a4karo »

A mozna tak sobie dzielić równanie przez dowolną liczbę?
cmilak34
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 lip 2020, o 14:33
Płeć: Mężczyzna
wiek: 25
Podziękował: 1 raz

Re: Punkty stałe odwzorowania logistycznego

Post autor: cmilak34 »

Nie jestem pewien.

Z matematyką tego typu miałem ostatni raz do czynienia z 6 lat temu w szkole średniej, więc dopiero sobie przypominam niuanse takich obliczeń. :oops:
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Punkty stałe odwzorowania logistycznego

Post autor: a4karo »

`0\cdot 5=0\cdot 7` `/0`
`5=7`

Tu zgubiłeś zerowe rozwiązanie
cmilak34
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 lip 2020, o 14:33
Płeć: Mężczyzna
wiek: 25
Podziękował: 1 raz

Re: Punkty stałe odwzorowania logistycznego

Post autor: cmilak34 »

Ech, rzeczywiście, teraz widzę...

Wielkie dzięki za pomoc!
ODPOWIEDZ