mamy funkcję:
\(\displaystyle{ h=f \circ g: \ \mathbb{R} \ni x (x^{3}+x-3) \mathbb{R}\\
g: \mathbb{R} \ni x (x+2) \mathbb{R}}\)
Znajdź \(\displaystyle{ f}\)
Jak to policzyć?
Obliczyć f z funkcji złożonej
- Majorkan
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 14 paź 2007, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków/Jasło
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 33 razy
Obliczyć f z funkcji złożonej
Mamy \(\displaystyle{ g(x)=x+2}\) więc \(\displaystyle{ h=f(g(x))=f(x+2)=x^{3}+x-3}\).
W takim razie \(\displaystyle{ f(x)=(x-2)^{3}+(x-2)-3}\) co po wymnożeniu daje \(\displaystyle{ f(x)=x^{3}-6x^{2}+13x-13}\).
W takim razie \(\displaystyle{ f(x)=(x-2)^{3}+(x-2)-3}\) co po wymnożeniu daje \(\displaystyle{ f(x)=x^{3}-6x^{2}+13x-13}\).