funkcje okresowe

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

funkcje okresowe

Post autor: mol_ksiazkowy »

Niech \(\displaystyle{ f, g : \NN \to \NN}\) będą takie, że \(\displaystyle{ g(n)= f( f(n) )= f(n+1)}\) i \(\displaystyle{ f(n) \neq n+1}\) dla \(\displaystyle{ n=1, 2, 3,...}\). Udowodnić, że \(\displaystyle{ g}\) jest okresowa.
Ostatnio zmieniony 7 maja 2020, o 09:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ