Cześć nie za bardzo rozumiem zadania. Naszkicować potrafię, ale nie rozumiem co mam rozwiązać.
"Dane są dwie funkcje : \(\displaystyle{ f(x) = 2x + 2}\) i \(\displaystyle{ h(x) = \frac{1}{3} x + 5}\). Rozwiąż graficznie równania."
a) \(\displaystyle{ f(|x|) = h(x)}\)
b) \(\displaystyle{ |f(x)| = h(x)}\)
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
funkcje i przekształcenia
funkcje i przekształcenia
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2020, o 19:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: funkcje i przekształcenia
Masz podać (korzystając z rysunku) pierwsze współrzędne (x-sy) :
a) punktów przecięcia,
b) punktów przecięcia.
[edit] Teraz narysowałem. Ze szkicu dokładnie nie wyjdzie.
Trzeba więc oszukać :
a) rozwiązać \(\displaystyle{ 2|x|+2=\frac{1}{3}x+5}\) i udać, że wynik jest z rysunku.
b) podobnie.
a) punktów przecięcia,
b) punktów przecięcia.
[edit] Teraz narysowałem. Ze szkicu dokładnie nie wyjdzie.
Trzeba więc oszukać :
a) rozwiązać \(\displaystyle{ 2|x|+2=\frac{1}{3}x+5}\) i udać, że wynik jest z rysunku.
b) podobnie.
Re: funkcje i przekształcenia
Czyli w innym przypadku, gdy rysunek jest dobry i można z niego odczytać, to wystarczy narysowanie najpierw dwóch funkcji podstawowych. Później w podpunkcie a) przekształcić funkcję \(\displaystyle{ f(x)}\), a \(\displaystyle{ h(x)}\) zostawić tak jak jest? (w b) podobnie )
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2020, o 19:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: funkcje i przekształcenia
Mając rysunek z wykresami, patrzymy na (tu) punkty przecięcia i podajemy pod rysunkiem ich odcięte (x-sy).
Zadania powinny być tak dobierane aby te współrzędne były ,,ładne", bo tak jak tu to ciężko je wywnioskować ze szkicu.
Niektórzy przyjmują sam rysunek jako ,,rozwiązanie graficzne", uważam, że on jest ,,rozwiązywaniem graficznym", zatem wypadałoby podać jakie jest rozwiązanie (rozwiązania).
Zadania powinny być tak dobierane aby te współrzędne były ,,ładne", bo tak jak tu to ciężko je wywnioskować ze szkicu.
Niektórzy przyjmują sam rysunek jako ,,rozwiązanie graficzne", uważam, że on jest ,,rozwiązywaniem graficznym", zatem wypadałoby podać jakie jest rozwiązanie (rozwiązania).