określić czy funkcja jest różnowartościowa

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
july04
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 18 cze 2018, o 21:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

określić czy funkcja jest różnowartościowa

Post autor: july04 »

Mam problem w udowodnieniu różnowartościowości takiej funkcji:
\(\displaystyle{ f(n) = n+(-1)^n}\) dla \(\displaystyle{ n \in \mathbb{N}}\)

próbowałem porównać stronami

\(\displaystyle{ n _{1} +(-1)^{n_{1}}=n_{2}+(-1)^{n_{2}} }\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: określić czy funkcja jest różnowartościowa

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{
a_{2k}=2k+1\\
a_{2k+1}=2k+1-1=2k}\)


Dodano po 17 godzinach 25 minutach 19 sekundach:
Wczoraj nie miałem czasu dopisać komentarza, a dziś widzę że pytasz o funkcję , a nie o ciąg.
No to jeszcze raz:
\(\displaystyle{ f(2k)=2k+1\\
f(2k+1)=2k}\)


Wartościami funkcji dla kolejnych argumentów parzystych są kolejne liczby nieparzyste, a wartościami funkcji dla kolejnych argumentów nieparzystych są kolejne liczby parzyste. Ergo, funkcja jest różnowartościowa (a skoro jeszcze jest surjekcją, to jest bijekcją).
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: określić czy funkcja jest różnowartościowa

Post autor: janusz47 »

Niech

\(\displaystyle{ m\neq n , }\) dla \(\displaystyle{ m, n \in \NN.}\)

Wtedy

\(\displaystyle{ m + (-1)^{m} \neq n + (-1)^{n} }\)

\(\displaystyle{ m- n + (-1)^{m} - (-1)^{n} \neq 0 }\)

\(\displaystyle{ (m - n) + (-1)^{n}[ (-1)^{m-n} -1] \neq 0 }\) - prawda

\(\displaystyle{ f(n) \neq f(m). }\)

c.b.d.o.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34278
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: określić czy funkcja jest różnowartościowa

Post autor: Jan Kraszewski »

janusz47 pisze: 22 mar 2020, o 13:55Wtedy

\(\displaystyle{ m + (-1)^{m} \neq n + (-1)^{n} }\)

\(\displaystyle{ m- n + (-1)^{m} - (-1)^{n} \neq 0 }\)

\(\displaystyle{ (m - n) + (-1)^{n}[ (-1)^{m-n} -1] \neq 0 }\) - prawda

\(\displaystyle{ f(n) \neq f(m). }\)
Bez komentarz wygląda to średnio - wypadałoby napisać, że przekształcasz równoważnie tezę. Poza tym stwierdzenie "prawda" to trochę za mało - dlaczego prawda?

I dlatego rozwiązanie kerajsa wygląda lepiej.

JK
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: określić czy funkcja jest różnowartościowa

Post autor: janusz47 »

Nie zgadzam się z tą opinią.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: określić czy funkcja jest różnowartościowa

Post autor: Niepokonana »

A ja się zgadzam. Zawsze warto napisać, o co chodzi, żeby ktoś wiedział. Bo może i jest to podstawowe zagadnienie, ale nie wiemy, czy jest to zagadnienie podstawowe dla autora tematu.

Czyli w tym zadaniu chodzi tylko o to, żeby udowodnić, że funkcja przyjmuje różne wartości dla różnych argumentów?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34278
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: określić czy funkcja jest różnowartościowa

Post autor: Jan Kraszewski »

Niepokonana pisze: 22 mar 2020, o 14:47Czyli w tym zadaniu chodzi tylko o to, żeby udowodnić, że funkcja przyjmuje różne wartości dla różnych argumentów?
Tak.

JK
ODPOWIEDZ