zbadaj monotoniczność funkcji
zbadaj monotoniczność funkcji
hejj, bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu! (nie przerabialiśmy jeszcze funkcji kwadratowej)
\(\displaystyle{ f(x)= -x^{2} + 10x +1, x \in \left( 5, + \infty \right) }\)
\(\displaystyle{ f(x)= -x^{2} + 10x +1, x \in \left( 5, + \infty \right) }\)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: zbadaj monotoniczność funkcji
Tutaj nie potrzeba wiadomości z funkcji kwadratowej, wystarczą wzory skróconego mnożenia. Niech \(\displaystyle{ x>y>5}\). Mamy
\(\displaystyle{ f(x)-f(y)=-x^{2}+10x+1-\left(-y^{2}+10y+1\right)}\)
Wykonaj redukcję wyrazów podobnych, a potem skorzystaj ze wzoru na różnicę kwadratów:
\(\displaystyle{ y^{2}-x^{2}=(y-x)(y+x)}\) i czynnik \(\displaystyle{ y-x}\) wyciągnij przed nawias.
\(\displaystyle{ f(x)-f(y)=-x^{2}+10x+1-\left(-y^{2}+10y+1\right)}\)
Wykonaj redukcję wyrazów podobnych, a potem skorzystaj ze wzoru na różnicę kwadratów:
\(\displaystyle{ y^{2}-x^{2}=(y-x)(y+x)}\) i czynnik \(\displaystyle{ y-x}\) wyciągnij przed nawias.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: zbadaj monotoniczność funkcji
O co chodzi z tymi igrekami i \(\displaystyle{ f(y)}\)?Premislav pisze: ↑18 mar 2020, o 13:25 Tutaj nie potrzeba wiadomości z funkcji kwadratowej, wystarczą wzory skróconego mnożenia. Niech \(\displaystyle{ x>y>5}\). Mamy
\(\displaystyle{ f(x)-f(y)=-x^{2}+10x+1-\left(-y^{2}+10y+1\right)}\)
Wykonaj redukcję wyrazów podobnych, a potem skorzystaj ze wzoru na różnicę kwadratów:
\(\displaystyle{ y^{2}-x^{2}=(y-x)(y+x)}\) i czynnik \(\displaystyle{ y-x}\) wyciągnij przed nawias.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4068
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: zbadaj monotoniczność funkcji
Niepokonana bo taka jest definicja monotoniczności. Literaka \(\displaystyle{ y}\) jest tu tylko literką więc nie należy jej mylić z jakaś funkcją. Premislav ustalił dowolne liczby z dziedziny tj. \(\displaystyle{ x,y\in \left( 5, \infty \right) }\) takie, że \(\displaystyle{ x>y>5}\). Następnie sprawdza się jaka relacja zachodzi pomiędzy \(\displaystyle{ f(x)}\) i \(\displaystyle{ f(y)}\) (a właściwie to nie sprawdza tylko tłumaczy jak to sprawnie zrobić). Zamiast pisać \(\displaystyle{ y}\) można pisać \(\displaystyle{ x'}\) może wtedy będzie to bardziej przejrzyste.
Może warto wspomnieć tu, że wiedza o funkcji kwadratowej jest przydatna ale nie niezbędna do zrobienia zadania. W liceum raczej spotyka się podejście, że \(\displaystyle{ f(x)= -x^{2} + 10x +1}\) jest rosnąca do wierzchołka i malejąca od wierzchołka bo przed \(\displaystyle{ x^2}\) jest liczba ujemna ale to stwierdzenie działa jedynie dla funkcji kwadratowych a o monotoniczności można mówić nie tylko w kontekście funkcji kwadratowych.
Może warto wspomnieć tu, że wiedza o funkcji kwadratowej jest przydatna ale nie niezbędna do zrobienia zadania. W liceum raczej spotyka się podejście, że \(\displaystyle{ f(x)= -x^{2} + 10x +1}\) jest rosnąca do wierzchołka i malejąca od wierzchołka bo przed \(\displaystyle{ x^2}\) jest liczba ujemna ale to stwierdzenie działa jedynie dla funkcji kwadratowych a o monotoniczności można mówić nie tylko w kontekście funkcji kwadratowych.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: zbadaj monotoniczność funkcji
Czyli Premislav po prostu udowodnił, że wartość dla igreka będzie większa niż wartość dla iksa i stąd widać, że funkcj maleje?
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4068
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: zbadaj monotoniczność funkcji
Niepokonana, tak właśnie zrobił. Poza tym zrobił to dla dowolnych \(\displaystyle{ x,y}\) jedynie zakładając, że:
\(\displaystyle{ 1)}\) należą do zbioru na którym dowodzimy monotoniczności \(\displaystyle{ x,y>5}\)
\(\displaystyle{ 2)}\) oraz, że \(\displaystyle{ x>y}\)
co można ująć jednocześnie jako \(\displaystyle{ x>y>5.}\)
\(\displaystyle{ 1)}\) należą do zbioru na którym dowodzimy monotoniczności \(\displaystyle{ x,y>5}\)
\(\displaystyle{ 2)}\) oraz, że \(\displaystyle{ x>y}\)
co można ująć jednocześnie jako \(\displaystyle{ x>y>5.}\)
Ostatnio zmieniony 21 mar 2020, o 20:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.