Jak znaleźć drugie nietrywialne rozwiązanie?
Jak znaleźć drugie nietrywialne rozwiązanie?
Witam!
Ostatnio podczas moich "matematycznych rozkmin" wyszło mi pewne równanie \(\displaystyle{ 3^{x} - 3x = 0}\)
Na pierwszy rzut oka wydaje się mieć tylko jedno rozwiązanie dla \(\displaystyle{ x = 1}\), lecz gdy zapisałem je jako funkcję \(\displaystyle{ f(x) = 3^{x} - 3x}\) w kalkulatorze graficznym, okazało się, że owa funkcja posiada jeszcze jeden pierwiastek dla \(\displaystyle{ x \approx 0,826}\)
I tu pojawia się moje pytanie: w jaki sposób obliczyć dokładną wartość tego drugiego rozwiązania?
Kombinowałem coś z logarytmami, później z pochodną, lecz bez skutku
Albo mam za małą wiedzę, albo za głupi jestem na to
Ostatnio podczas moich "matematycznych rozkmin" wyszło mi pewne równanie \(\displaystyle{ 3^{x} - 3x = 0}\)
Na pierwszy rzut oka wydaje się mieć tylko jedno rozwiązanie dla \(\displaystyle{ x = 1}\), lecz gdy zapisałem je jako funkcję \(\displaystyle{ f(x) = 3^{x} - 3x}\) w kalkulatorze graficznym, okazało się, że owa funkcja posiada jeszcze jeden pierwiastek dla \(\displaystyle{ x \approx 0,826}\)
I tu pojawia się moje pytanie: w jaki sposób obliczyć dokładną wartość tego drugiego rozwiązania?
Kombinowałem coś z logarytmami, później z pochodną, lecz bez skutku
Albo mam za małą wiedzę, albo za głupi jestem na to
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Jak znaleźć drugie nietrywialne rozwiązanie?
To drugie rozwiązanie przybliżone możemy znaleźć na przykład metodami numerycznymi takimi jak: metodą bisekcji (połowienia), Newtona (stycznych).
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Re: Jak znaleźć drugie nietrywialne rozwiązanie?
Wg mnie jest to równanie przestępne i co najwyżej można wskazać, różnymi metodami: siecznych, stycznych, przybliżoną wartość rozwiązania...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Re: Jak znaleźć drugie nietrywialne rozwiązanie?
W takim razie będę musiał przysiąść i poczytać o tym co nieco
Dzięki wielkie za pomoc!
Dzięki wielkie za pomoc!
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Jak znaleźć drugie nietrywialne rozwiązanie?
Po prosty musisz zaakceptować fakt, że nie każde równanie da się rozwiązać metodami analitycznymi. Przykładem są niektóre wielomiany stopnia 5 i wyższych.
Re: Jak znaleźć drugie nietrywialne rozwiązanie?
Teraz już wiem
Trochę poczytałem, skorzystałem z metody stycznych Newtona i po szóstej iteracji wyszło mi nawet całkiem ładne przybliżenie ^^
No cóż, trzeba po prostu poszerzać swoje horyzonty