Witam wszystkich, na wstępie przepraszam jeśli ten temat znajduje się w złym dziale ale nie do konca wiedziałem gdzie go umieścić.
Mam na studiach takie zadanie:
"Poprzez odpowiednią zmianę (transformację) układu współrzędnych dokonaj linearyzacji (anamorfozy) nieliniowej zależności:
\(\displaystyle{ y= \frac{Ax ^{2} }{ x^{2}+B } }\)
Tak otrzymane równanie typu \(\displaystyle{ y = a x + b}\) przedstaw na wykresie wraz z charakteryzującymi wyznaczoną prostą parametrami (\(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)).
Nie za bardzo wiem jak przekształcić te równanie do postaci \(\displaystyle{ ax + b}\).
Próbowałem tak:
\(\displaystyle{ \ln y = lnA x^{2} - \ln( x^{2} + B) }\)
\(\displaystyle{ \ln y = 2\ln(Ax) - \ln( x^{2} +B) }\)
\(\displaystyle{ \ln y = \ln A + 2\ln x - \ln( x^{2} +B) }\)
Pewnie źle i dlatego proszę was o pomoc w przekształceniu tego. Na zajęciach mam to pierwszy raz i to przekształcenie blokuje mi dalsze wykonanie treści zadania w którym muszę stworzyć wykres i obliczyć oczekiwane zależności.
Linearyzacja nieliniowej zależności.
Linearyzacja nieliniowej zależności.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2020, o 14:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.