Dziedzina oraz niepuste poziomice funkcji

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
Sharkie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 6 sty 2020, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21

Dziedzina oraz niepuste poziomice funkcji

Post autor: Sharkie »

Witam, potrzebuje pomocy z podanym zadaniem.

Wyznacz algebraicznie i graficznie /naszkicuj/ dziedzinę naturalną funkcji oraz 3 wybrane niepuste poziomice:


a) \(\displaystyle{ z = f(x, y) = 1 + \frac{1}{\sqrt{4-x^2-y^2}}}\)


b) \(\displaystyle{ z = f(x, y) = \arccos \big( x^2 + y^2 - 6x + 10y - 10 \big)}\)


c) \(\displaystyle{ z = f(x, y) = 1 - \ln \big( y - x^2 \big)}\)


O ile wyznaczenie dziedziny nie sprawia mi az takiej trudności to nie wiem jak zabrac sie za niaszkicowanie i znalezienie poziomic podpunktów A i C. B jakos się udało.
Ostatnio zmieniony 6 sty 2020, o 19:32 przez Dasio11, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeXa. Proszę zapoznaj się z instrukcją: https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
ODPOWIEDZ