Wykazywanie monotoniczności funkcji

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
matiz17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 13 sty 2019, o 10:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa

Wykazywanie monotoniczności funkcji

Post autor: matiz17 »

Pomoże Ktoś z takim zadaniem:
Wykaż, że funkcja \(\displaystyle{ f}\) opisana wzorem \(\displaystyle{ f(x) = \frac{-4}{x}}\) nie jest rosnąca w zbiorze \(\displaystyle{ \RR \setminus \{ 0 \}}\)?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15688
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Wykazywanie monotoniczności funkcji

Post autor: Premislav »

Mamy \(\displaystyle{ f(1)=-4<4=f(-1)}\), koniec.
ODPOWIEDZ