Funkcje różnowartościowe

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
olczis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 22 lis 2018, o 22:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 2 razy

Funkcje różnowartościowe

Post autor: olczis »

Podana funkcja
\(\displaystyle{
f(x)=-\sin 2x\cos 2x
}\)

wiem że
\(\displaystyle{ \sin 2x=2\sin x\cos x}\)
oraz że
\(\displaystyle{ \cos 2x=\cos ^{2}x -\sin ^{2} x }\)
Jednak zaczęłam od porównania funkcji i zatrzymuję się na etapie
\(\displaystyle{
-\sin 2x_{1} \cdot \cos 2x_{1}=- \sin 2x{2} \cdot \cos 2x_{2}}\)
Ostatnio zmieniony 4 gru 2019, o 21:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Funkcje różnowartościowe

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ f(x) = -2\sin (2x)\cos(2x) = -\sin(4x). }\)
Ostatnio zmieniony 4 gru 2019, o 21:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Gosda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oulu
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 60 razy

Re: Funkcje różnowartościowe

Post autor: Gosda »

Można i tak. Wystarczy zauważyć, że \(\displaystyle{ f(0) = f(\pi)}\), więc funkcja nie jest różnowartościowa.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4075
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Funkcje różnowartościowe

Post autor: Janusz Tracz »

W pytaniu nie ma funkcji jest tylko jakiś wzór. By móc coś powiedzieć musisz zdefiniować\podać dziedzinę.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Funkcje różnowartościowe

Post autor: Jan Kraszewski »

olczis pisze: 4 gru 2019, o 19:35Jednak zaczęłam od porównania funkcji
A ja myślę, że powinnaś zacząć od zrozumienia definicji różnowartościowości.

JK
olczis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 22 lis 2018, o 22:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 2 razy

Re: Funkcje różnowartościowe

Post autor: olczis »

Jan Kraszewski pisze: 4 gru 2019, o 21:06
olczis pisze: 4 gru 2019, o 19:35Jednak zaczęłam od porównania funkcji
A ja myślę, że powinnaś zacząć od zrozumienia definicji różnowartościowości.

JK
Funkcja jest różnowartościowa kiedy nie przyjmuje dwa razy tej samej wartości.
Jakieś wskazówki jak obliczyć to w równaniu ?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Funkcje różnowartościowe

Post autor: Jan Kraszewski »

A po co obliczać? To jest dość prosta funkcja i nie jest trudno zorientować się, że nie jest różnowartościowa (oczywiście w "dziedzinie naturalnej", bo nie określiłaś dziedziny). A brak różnowartościowości uzasadniamy poprzez wskazanie kontrprzykładu.

Skorzystaj z
janusz47 pisze: 4 gru 2019, o 20:26\(\displaystyle{ f(x) = -2\sin (2x)\cos(2x) = -\sin(4x). }\)
JK
ODPOWIEDZ