Czy funkcje są różnowartościowe

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
olczis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 22 lis 2018, o 22:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 2 razy

Czy funkcje są różnowartościowe

Post autor: olczis »

Podane funkcje
1)
\(\displaystyle{
f(x)= \sqrt{x ^{2}+3x }
}\)

Funkcja jest różnowartościowa jeżeli
\(\displaystyle{ f(x _{1})=f(x _{2} ) }\)
W tym przypadku
\(\displaystyle{
f(x _{1} )= \sqrt{(x _{1}) ^{2} -3x _{1} } =f(x _{2} )= \sqrt{(x _{2}) ^{2} -3x _{2} }

}\)

czyli obustronnie do potęgi
\(\displaystyle{


(x _{1}) ^{2} -3x _{1}=(x _{2}) ^{2} -3x _{2}
}\)

czy dalej mogę zapisać to jako
\(\displaystyle{
x _{1} \cdot (x _{1} -3)=x _{2} \cdot (x _{2} -3)
}\)

a zatem
\(\displaystyle{
x _{1} =x_{2}

}\)

\(\displaystyle{ x_{1}-3=x_{2}-3}\)
czyli jest różnowartosciowa ?
Awatar użytkownika
Gosda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oulu
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 60 razy

Re: Czy funkcje są różnowartościowe

Post autor: Gosda »

\(\displaystyle{ 2 \cdot 12 = 3 \cdot 8}\), czy z tego wynika że \(\displaystyle{ 2 = 3}\) albo \(\displaystyle{ 2 = 8}\)? No nie...

Funkcja nie jest różnowartościowa, bo \(\displaystyle{ f(0) = f(...)}\). Co trzeba wpisać w miejsce kropek?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34218
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5197 razy

Re: Czy funkcje są różnowartościowe

Post autor: Jan Kraszewski »

olczis pisze: 4 gru 2019, o 19:30Funkcja jest różnowartościowa jeżeli
\(\displaystyle{ f(x _{1})=f(x _{2} ) }\)
Że jak?!

JK
ODPOWIEDZ