Polecenie:
Sprawdzić, dla jakich argumentów \(\displaystyle{ x}\) istnieje funkcja odwrotna do
\(\displaystyle{ f(x) = 3 \sin (2x -\pi) + 1}\)
Następnie wyznaczyć \(\displaystyle{ f^{-1}}\) oraz jej dziedzinę i przeciwdziedzinę.
Sprawdzić dla jakich argumentów \(\displaystyle{ x}\) istnieje funkcja odwrotna - czy chodzi tu po protu o wyznaczenie dziedziny funkcji \(\displaystyle{ f(x)}\) czy zle to rozumiem?
Gdzieś wyczytałam, że w takich zadaniach trzeba udowodnic, ze funkcja jest wzajemnie jednoznaczna i roznowartosciowa - jak to zrobić na tym przykladzie? Mam też problem z wyznaczeniem przeciwdziedziny... Zadanko jest liczone na 10 punktów i martwię się, że coś w nim przegapiłam wiec prosze o pomoc
niejasnosc z zadaniem - funkcja odwrotna
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 15 lis 2019, o 13:25
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 3 razy
niejasnosc z zadaniem - funkcja odwrotna
Ostatnio zmieniony 15 lis 2019, o 15:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Administrator
- Posty: 34240
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: niejasnosc z zadaniem - funkcja odwrotna
Źle. Ta funkcja nie jest różnowartościowa, więc nie ma funkcji odwrotnej. Masz zatem wskazać jak największy podzbiór dziedziny, na którym ta funkcja jest różnowartościowa, bo wtedy na tym podzbiorze można ją odwrócić.
W tym przykładzie jest zupełnie inna kolejność czynności. Ty nic nie dowodzisz - masz wskazać podzbiór (w tym wypadku: przedział), na którym ta funkcja jest różnowartościowa. Ponieważ masz tylko wzór funkcji, więc ten podzbiór będzie wzajemnie jednoznacznie przekształcany na swój obraz (który będzie dziedziną funkcji odwrotnej; przeciwdziedziną funkcji odwrotnej będzie rzeczony podzbiór).
Przeciwdziedziny w ogólności nie wyznacza się, tylko ma się ją daną. W tej sytuacji termin "przeciwdziedzina" jest zapewne użyty na opisanie zbioru wartości tej funkcji.
W ogólności sformułowanie zadania sugeruje niewielką dbałość o kwestie formalne.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: niejasnosc z zadaniem - funkcja odwrotna
A jak chcesz sobie zażartować z zadającego zadanie, to zrób tak.
Dla \(-2\leq a\leq 4\) niech \(F_a=\{x: 3\sin(2x-\pi)+1=a\}\). Wtedy zbiory \(F_a\) są rozłączne, a ich sumą jest cały zbiór liczb rzeczywistych.
Na mocy pewnika wyboru istnieje zbiór \(G\) taki, że jego przekrój z każdym ze zbiorów \(F_a\) jest jednopunktowy. Obcięcie funkcji do zbioru \(G\) jest różnowartościowe, a funkcja odwrotna dana jest wzorem \(f^{-1}(a)=G\cap F_a\)
Dla \(-2\leq a\leq 4\) niech \(F_a=\{x: 3\sin(2x-\pi)+1=a\}\). Wtedy zbiory \(F_a\) są rozłączne, a ich sumą jest cały zbiór liczb rzeczywistych.
Na mocy pewnika wyboru istnieje zbiór \(G\) taki, że jego przekrój z każdym ze zbiorów \(F_a\) jest jednopunktowy. Obcięcie funkcji do zbioru \(G\) jest różnowartościowe, a funkcja odwrotna dana jest wzorem \(f^{-1}(a)=G\cap F_a\)
Ostatnio zmieniony 15 lis 2019, o 15:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 15 lis 2019, o 13:25
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 3 razy
Re: niejasnosc z zadaniem - funkcja odwrotna
Dziękuję bardzo za odpowiedzi, wszystko jest teraz bardziej zrozumiale