Wyznaczanie dziedziny, zbioru wartości i poziomic

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
saymyname200
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 3 lis 2018, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznaczanie dziedziny, zbioru wartości i poziomic

Post autor: saymyname200 »

Wyznaczanie dziedziny, zbioru wartości i poziomic dla funkcji \(\displaystyle{ f\left( x,y\right)=2x^2-y+5 }\)
Czy są to poprawne wyniki:
\(\displaystyle{
D=\left\{ \left( x,y\right):x \in \RR \wedge y \in \RR \right\} =\RR^2
}\)

\(\displaystyle{ ZbWart \in \RR }\) (tutaj nie wiem jak to zapisać, czy po prostu należy do rzeczywistych, czy \(\displaystyle{ \left( - \infty , \infty \right) }\) )
Poziomice:
\(\displaystyle{
z=5 \\
2x^2-y=0 \\
y=2x^2
}\)

i tutaj na rysunku parabola z miejscem zerowym w \(\displaystyle{ \{(0,0)\}}\).
\(\displaystyle{
z=1 \\
y=2x^2+4 \\
z=0 \\
y=2x^2+5
}\)

I czy dwie ostatnie poziomice mają sens, bo wtedy wychodzą proste przecinające parabolę, czy może należy wybrać inne wartości dla \(\displaystyle{ z}\)?
Ostatnio zmieniony 10 lis 2019, o 19:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
szw1710

Re: Wyznaczanie dziedziny, zbioru wartości i poziomic

Post autor: szw1710 »

Poziomic mamy tu nieskończenie wiele, a nie tylko kilka. Niech \(z\in\RR\). Aby wyznaczyć poziomicę odpowiadającą poziomowi \(z\), rozwiązujemy równanie \(2x^2-y+5=z\), czyli \(y=2x^2-z+5\). Widać więc, że wszystkie poziomice to parabole.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Wyznaczanie dziedziny, zbioru wartości i poziomic

Post autor: Jan Kraszewski »

saymyname200 pisze: 10 lis 2019, o 16:53\(\displaystyle{ ZbWart \in \RR }\) (tutaj nie wiem jak to zapisać, czy po prostu należy do rzeczywistych, czy \(\displaystyle{ \left( - \infty , \infty \right) }\) )
Zbiór wartości tej funkcji z całą pewnością nie należy do zbioru liczb rzeczywistych, bo do tego zbioru należą liczby, a nie zbiory.

JK
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Wyznaczanie dziedziny, zbioru wartości i poziomic

Post autor: a4karo »

saymyname200 pisze: 10 lis 2019, o 16:53 Wyznaczanie dziedziny, zbioru wartości i poziomic dla funkcji \(\displaystyle{ f\left( x,y\right)=2x^2-y+5 }\)
Czy są to poprawne wyniki:
\(\displaystyle{
D=\left\{ \left( x,y\right):x \in \RR \wedge y \in \RR \right\} =\RR^2
}\)

\(\displaystyle{ ZbWart \in \RR }\) (tutaj nie wiem jak to zapisać, czy po prostu należy do rzeczywistych, czy \(\displaystyle{ \left( - \infty , \infty \right) }\) )
Funkcja przyjmuje wartośći w zbiorze liczb rzeczywistych, więc zbiór wartości jest jego podzbiorem, a nie elementem.

Zbiorem wartości jest cały zbiór liczb rzeczywistych. Zapisz to poprawnie :)
Ostatnio zmieniony 10 lis 2019, o 20:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ